Kruistocht in spijkerbroek: de recepten bij de DVD


DVD 'Kruistocht in spijkerbroek' met kookboek middeleeuwse gerechten

Vanaf 1 mei 2007 is de film Kruistocht in spijkerbroek op dvd verkrijgbaar.
Bij de exclusieve editie van de film op dvd zit een kookboekje met recepten uit de Middeleeuwen, met de titel Smakelijck en goet. De recepten zijn samengesteld door Christianne Muusers en Marleen Willebrands.
Dit pakket was tot in 2007 in Nederland te bestellen via NRC Handelsblad. In BelgiŽ is de combinatie dvd plus kookboekje verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en FNAC.
Download het kookboekje hier.
 

Tegenstelling arm en rijk

Onderwerp van de film is de befaamde kinderkruistocht van 1212, met als doel de bevrijding van het Heilige Graf in Jeruzalem.
In de film is duidelijk de tegenstelling te zien tussen de kinderen van de kruistocht en de kring rond de herdersjongen Nicolaas.
De kinderen van de kruistocht waren arm, en haalden allerlei toeren uit om aan eten te komen. Ze jaagden in de bossen op wild en ze visten in de rivier. De vangst werd geroosterd boven een vuurtje. Verder maakten ze soep van knollen, wortelen en kruiden. Als het maar genoeg was om de honger te stillen.
De rijke kring rond Nicolaas kreeg heel andere kost te eten. Die groep zie je in de film regelmatig smullen van allerlei gerechten, die op een gedekte tafel worden geserveerd.
De elite uit de Middeleeuwen at zeker het soort gerechten dat je kunt vinden in het kookboekje bij de dvd. Dat was het eten van de elite.


Afbeelding: Willem de Veroveraar aan tafel (Tapijt van Bayeux, 11de eeuw)

Handschriften en gedrukte kookboeken

De recepten zijn afkomstig uit middeleeuwse kookhandschriften en uit gedrukte kookboeken, waaronder Een notabel boecxken van cokeryen uit 1514.
Dat is het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek, waarin we veel recepten terugzien die al eeuwen daarvoor werden opgetekend in heel Europa.

Recepten werden eeuwenlang mondeling overgeleverd en opgeschreven. Met de uitvinding van de boekdrukkunst zien we rond 1500 overal in West-Europa gedrukte kookboeken opduiken, met daarin recepten die al eeuwenlang populair waren.

Meer lezen over de recepten

Meer lezen over deze recepten? Klik dan op onderstaande links.
Daar kun je de originele recepten vinden. Soms staat er een uitgebreide toelichting.

Overzicht van de middeleeuwse recepten uit het kookboekje bij de dvd KIS

Het kookboekje Smakelijck en goet biedt ongeveer twaalf middeleeuwse recepten.
Deze recepten zijn nu ook alle te raadplegen via onderstaande hyperlinks naar de websites van Christianne Muusers en Marleen Willebrands.


 


 

Meer lezen over de film en het boek


[Home]      Laatste wijziging: 09-04-22