Om soet kieckenpastey te maken

Pasteien waren vroeger pronkstukken op tafel en het hoogtepunt van een feestelijke maaltijd. Op 17de-eeuwse schilderijen zijn ze volop te zien! Meestal kocht men een pastei bij de pasteibakker. Niet alleen omdat een pastei bereiden een tijdrovende klus is, maar ook omdat maar weinig mensen in die tijd een bakoven bezaten.

Voor deze 'kieckenpastey' hakte men de kip in stukken. Vervolgens ging het dier met bot en al in de pastei. Dat is goed te zien op bovenstaande foto.
De vulling werd meestal in een deegkorst gebakken en afgedekt met een deksel van deeg, voorzien van fraaie versiersels.  De korst at men meestal niet, maar het deksel wel. 
Tijdens het afbakken goot men via het deksel een saus in de pastei. 

Die saus bestond uit een geurig vocht, gebonden met eidooiers. Voor het aansnijden van een pastei bestonden regels.
 

Om een soet kieckenpastey te maken (1669)
Neemt 't kiecken (een weynigh gesoden zijnde) leght het in de pastey, kruyt het met caneel, nagelen een weynigh noten en gember, daer by leggende pruymen van de mast, geconfijte peeren en karsen, sucade, pingelen en boter; laet'et een uur backen, de saus moet zijn van wijn en suycker. Ofte anders soete room, met doren van eyeren gewelt, en suycker, dan wortse oock wel genaemt: een soete roompastey.

 

(English translation)

Zoete kippenpastei (hertaald recept)
Neem een kip die kort gekookt is en leg die in de pastei. Kruid hem met kaneel, kruidnagel, een beetje nootmuskaat en gember. Leg daarbij damastpruimen, gekonfijte peren en kersen, sukade, pijnboompitten en boter. Laat de pastei een uur bakken. 
De saus moet bestaan uit wijn en suiker, of anders uit verse room met eidooiers en suiker, samen geweld. Dan wordt deze ook wel genoemd: een zoete roompastei.

 

Naar het bewerkte recept


[Home]      Laatste wijziging: 02-02-22