Om amandeltaert te maken

De verstandige kok bakt taarten, die meestal bestaan uit een korst met zoete of hartige vulling, al dan niet met een deksel van deeg erop. 

De amandeltaart is een klassieker, die we in de 16de eeuw in tal van kookboeken en receptenverzamelingen tegenkomen. Ook in de 18de eeuw komt hij weer terug. 
Het recept uit De verstandige kok geeft precies de hoeveelheden aan van de benodigde ingrediënten: amandelen, eieren, boter en rozenwater. 

De taart wordt op een plaat gebakken, bestrooid met tarwemeel. Om de taart zijn vorm te geven, gebruikte men, naast een zogenaamde taartpan, ook wel een reep stevig papier, die met behulp van zegelgaren bijgehouden werd. U kunt het proberen, maar een modern cakeblik is wel zo handig.

In andere recepten uit die tijd zien we dat de amandeltaart ook in een korst gebakken kan worden. Dan kunnen wij een deeg maken van twee delen bloem, één deel boter en wat suiker. Zo'n deegrecept verstrekt De verstandige kok ook aan het begin van de afdeling taartrecepten.
De amandeltaart is dus op twee manieren klaar te maken: mét en zonder deegkorst.
 

Om amandeltaert te maken (1669)
Neemt een half pont gepelde amandelen, een vierendeel suycker, 3 heele eyeren met het wit, en noch 3 doren van eyeren, een half vierendeel soete boter, rooswater soo veel als genoegh is om de amandelen kleyn te stoten: op de plaet daer gy die op bereyden wilt, stroyt die eerst wel met tarwenmeel.

(English translation)

Amandeltaart (hertaald recept)
Neem een pond gepelde amandelen, een kwart pond suiker, drie hele eieren met het wit en verder drie eidooiers, een achtste pond ongezouten boter en genoeg rozenwater om de amandelen fijn te stampen. 
Bestrooi de [bak]plaat, waarop u de taart wilt bereiden eerst flink met tarwemeel.


Naar het bewerkte recept


[Home]      Laatste wijziging: 02-02-22