Kookhistorie.nl
Welkom op de homepage van
Marleen Willebrands
Recepten uit Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1800.
De hoofsche pasteybacker (Amsterdam 1669)
Transcriptie door Marleen Willebrands.De verstandige kock (Amsterdam 1669)
Het meest toonaangevende Noord-Nederlandse kookboek uit de Gouden Eeuw.
Transcriptie door Marleen Willebrands, met woordenlijst.
Een tekstuitgave in modern Nederlands is in mei 2006 verschenen bij uitgeverij Pereboom.
Eight recipes translated into English by Peter Rose.
Cocboeck (Dordrecht 1593)
Laatmiddeleeuws kookboek van Carel Baten.
Transcriptie door Marleen Willebrands en Christianne Muusers.
Een tekstuitgave in modern Nederlands is in november 2020 verschenen bij uitgeverij Sterck & De Vreese.
Introduction in English.
Dinner at the time of Rubens.
Een notabel boecxken van cokeryen (Brussel, ca. 1514)
Volledige, interactieve internetversie door Marleen Willebrands van de gedrukte tekstuitgave uit 1994, bezorgd door Ria Jansen-Sieben en Marleen van der Molen-Willebrands.
Met woordverklaringen.
Introduction in English.
Tekstuitgave in de DBNL.Paddenstoelen in de zeventiende eeuw (Antwerpen 1668)
Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood is eind oktober 2006 in druk verschenen bij Uitgeverij Verloren.Magirus' Koocboec oft familieren keukenboec (Leuven 1612)
Een Zuid-Nederlands kookboek uit de Spaanse Nederlanden
Een tekstuitgave in modern Nederlands is in september 2007 verschenen bij Davidsfonds UitgeverijMaastrichts handschrift uit 1785 (herdruk in 2017)
Deel 1 van het handschrift in de DBNLKruistocht in spijkerbroek
Middeleeuwse recepten bij de film Kruistocht in spijkerbroek (1 mei 2007)
De pagina's kunnen het best bekeken worden
op een schermgrootte van 1024x768 punten
[Home] Gepubliceerd: 13-8-2002 laatste wijziging: 30-11-2020