Jozef Schildermans, Hilde Sels en Marleen
Willebrands,
Lieve schat, wat vind je lekker? Het
Koocboec van Antonius Magirus (1612) en de Italiaanse keuken van de
renaissance.
Leuven: Davidsfonds. Prijs: 24,95 euro. 247 blz. ISBN 978 90 5826
5005.
Is verschenen: 26 september 2007.
In 1608 verbrandden woedende Antwerpse burgers in het openbaar een
pamflet dat hun luxueuze levensstijl hekelde. Dat was een jaar voordat het
Twaalfjarig Bestand een korte periode van rust en vrede bracht in de lange
oorlog tussen de Verenigde Provinciën en Spanje.
De auteur, Erycius
Puteanus, een Leuvense professor afkomstig uit Venlo, moest noodgedwongen
onderduiken.
In de Zuidelijke Nederlanden liepen de gemoederen hoog op tijdens de
verhitte discussies over het alles overheersende tafelgenot. Voor- en
tegenstanders van het rooms-katholieke contrareformatorisch
matigingsideaal stonden lijnrecht tegenover elkaar. Nu de oorlog voorbij
leek te zijn, wilden velen weer onbekommerd van het leven genieten.
Titel en auteur
Vier jaar later, in 1612, verscheen te Leuven het Koocboec oft
familieren keukenboec van Antonius Magirus. Letterlijk vertaald,
betekent de titel: 'Kookboek of receptenboek voor alledag'.
'Magirus' is het Griekse woord voor 'kok', wellicht het pseudoniem van
een nog niet met zekerheid achterhaald persoon uit het Leuvens
universitair milieu.
In een lange inleiding
mengt Magirus zich nadrukkelijk in deze discussie over tafelgenot en verklaart zich
voorstander van de gulden middenweg: lekker eten, maar zeker niet te veel
drinken.
Drukken
Het Koocboec is het enige
Nederlandstalige kookboek dat een eerste druk beleefde in de Zuidelijke
Nederlanden (nu België) in de eerste helft van de zeventiende
eeuw.
Dit kookboek beleefde drie drukken: de eerste druk in 1612 te Leuven, een
tweede druk in Antwerpen in 1655 en de laatste, derde druk in 1663,
eveneens te Antwerpen (zie afbeelding, detail).
Italiaanse bron: Scappi
Magirus baseerde zijn werk grotendeels op het belangrijkste kookboek
uit de Italiaanse renaissance, de vuistdikke Opera van Bartolomeo
Scappi (1570), die de persoonlijke kok was van paus Pius V.
In het Koocboec zien we die Italiaanse invloed duidelijk terug.
In tegenstelling tot contemporaine verzamelingen keukenrecepten in de
Nederlanden, gebruikt Magirus veel kaas, zoals Parmezaanse kaas, Hollandse kaas
en ricotta. Daarnaast vermeldt hij - voor die tijd - al vrij veel
'groenten', zoals artisjokken, kardoen, paddenstoelen, hopscheuten, fijne
koolsoorten en zelfs truffels, met daarnaast veel groene kruiden,
waaronder venkelblad. In zijn talrijke recepten voor verfijnde 'toerten' gebruikt
hij regelmatig fijngeraspte 'mostacciolen', pittig gekruide Italiaanse
harde koekjes, als smaakmaker en bindmiddel. De vele pastarecepten uit
Scappi ontbreken echter.
Recepten van Magirus
Magirus koos die recepten uit die zijn conservatief
publiek wel moesten aanspreken, een publiek dat bestond uit dames van de
lagere adel en de gegoede burgerij.
Het doel van de auteur is: welgestelde dames op een redelijk spaarzame manier lekker te
leren koken voor hun gasten, maar vooral voor hun echtgenoot, die moe thuis
komt van zijn werk.
Vandaar (een deel van) de titel: Lieve
schat, wat vind je lekker? (...)
Vergeleken met zijn tijdgenoten is de
instructie in de recepten vrij uitgebreid, en geeft hij in de regel
duidelijk aan hoe zijn lezers een gerecht moeten klaarmaken, zowel wat
betreft de hoeveelheid ingrediënten als de duur van de bereiding.
De zeer persoonlijke toon van Magirus is heel bijzonder
voor een auteur van keukenrecepten uit die tijd. Hij treedt niet alleen in
de ik-vorm op de voorgrond als auteur (iemand met wel 24 jaar kookervaring),
maar geeft daarnaast zijn ongezouten commentaar op gewoonten
uit zijn tijd. Zo hekelt hij de uitbundige drankgewoonten van de
mannen - vrouwen zijn immers geen slempers. Daarnaast haalt hij regelmatig uit
naar de zuinige, behoudende mentaliteit van vrouwen en keukenmeiden wat betreft het
bereiden van de maaltijd en de keuze van de ingrediënten.
Moderne tekstuitgave
Om de leesbaarheid te vergemakkelijken is het Koocboec vertaald
in het modern-Nederlands. Deze tekstuitgave laat de lezer kennismaken
met de historische keuken van de Zuidelijke Nederlanden uit het begin van
de 17de eeuw. Het geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij de recepten.
Achterin het boek geven de auteurs een aantal bewerkte recepten waarmee de
lezer van vandaag zelf aan de slag kan gaan.
Uitgever en tekstbezorgers
Deze tekstuitgave is in september 2007 verschenen bij
Davidsfonds Uitgeverij te Leuven, onder de titel:
Lieve schat, wat
vind je lekker? Het Koocboec van Antonius Magirus (1612) en de Italiaanse keuken van de
renaissance.
Prijs: 24,95 euro.
247 blz.
ISBN 978 90 5826 5005.
Marleen
Willebrands is diëtiste en neerlandica. Zij heeft de tekst van Magirus
vertaald in het modern-Nederlands en die van een korte woordenlijst
voorzien. Een enkel recept, namelijk dat van de mattentaart, heeft zij
voorzien van commentaar en uitgewerkt voor de moderne lekkerbek.
Historici Jozef Schildermans en Hilde Sels bezorgden de commentaar bij
de tekst en hebben vrijwel alle recepten uitgewerkt. Daarnaast hebben zij een concordantietabel opgesteld, waarin
staat aangegeven wat Magirus heeft overgenomen uit Scappi.
Zie ook: Magirus.net