[fol. A1r]
      Tractaet van de campernoillien, 
      ghenaemt duyvelsbroot.
      Hare kracht, soo goet als quaedt, kennisse ende regeringhe.
      Bevesticht door de voornaemste herbaristen ende medecijnen, als door 
      eyghen ondervindinghe.
      
      Nietteghenstaende my wel bekent is, dat ick van veele opinien opspraeck en 
      schimp sal lijden (aengaende dese kleyne instructie oft onderrechtinghe 
      voor mijnen evenmensch) princepael van deghene die campernoillien niet 
      alleen dorven eten, maer capprissieus deselve versmaden ende gantsch 
      vernietighen, ja segghen, deselve sonder doodtsonde niet connen ghe-eten 
      worden. Die, deghene de eerste campernoillien ghekoockt en ghegeten 
      hebben, wel wetende dat het vergif oft perijckeleus doodelijck was, sonder 
      te hebben de rechte ende seeckere kennisse van goede oft quade die souden 
      swarelijck ghesondight hebben, maer ick hope sulckx niet gheschiet te 
      wesen. De abusen oft swaricheden die somwijl ghebeurt sijn, is gheschiet 
      onwetende, ende met vast vertrouwen van oprechte kennisse, ergo onnoosel. 
      Men heeft somwijl de oorsaeck des doodts aen de fungi toeghegheven, daer 
      nochtans de wilde petercelie oorsaeck af was, met dewelcke de goede fungi vergifticht wierden.
          
      Ick meyn voor vastelijck datter hedensdaeghs meer menschen sijn, dewelcke 
      de quade uyt de goede fungie kennen, alsser zijn die de Cicuta (dat is de 
      wilde petercelie) kennen, die nochtans eerder ende meer doodelijck is als 
      de fungie, want de fungie schoonghemaeckt sijnde, ende niet goet zijnde, 
      verandert in swertigheydt oft blauwigheydt, ghelijck ick daernaer breeder 
      sal verhalen, ende de Cicuta blijft in haer selve wesen.
          
      Differente schrijvers betuyghen dat het ghebruyck van de campernoillien 
      ons is bekent gheworden van de inwoonders van Toscana woonende tusschen 
      het gheberghte in Italien, alwaer sy lieden op gheboden visdaegen geenen 
      oft weynigen vis connen becomen, door welck gebreck [fol.A1v] hun hebben ghevoeght tot het ghewas oft vruchten des landts als de 
      fungi, oock de 
      carcolen, by ons genaemt wijngaertslecken dewelcke aldaer aen de berghen 
      en rotsen hangen, oock koocken sy taratuffoli, by ons ghenoemt papas, een 
      gewas als artisiocken onder d’aerde ende meer andere vruchten te langh om 
      verhaelen dewelcke in mijnen hof, ghewassen hebbende, seer goet ghevonden 
      hebbe.
          
      De campernoillien sijn menighderley van fatsoen, ghedaente en wesen, want 
      den seer vermaerden Caspar Bauhinus1 beschrijft 44 soorten van
      fungie want 
      hy daer onderstelt alle soorten van boomfungi, ghenaempt Squamma, oock die 
      aen en in de zee wassen. Matthijs Lobel2, oock den grooten
      Rembertus 
      Dodoneus3, stellen verscheydentheyt tusschen 10 à 11 sorten sonder de 
      swammen oft eerdtbuylen hetwelck nochtans rechte specien van fungi sijn, 
      met meer ander herbaristen van deselve opninie, welck groot ghetal van 
      fungi (soo ick gheloof) in veel ghemoederen vremt om ghelooven is hetwelck 
      nochtans alle kruytbeminders noch ick niet teghenstrijden connen maer voor 
      de waerheydt belijden.
      
      Hoeveel soorten van goede fungi dat'er by ons bekent sijn
          
      Om den leser niet te vermoyen met verloren aerbeydt tot de kennisse van de 
      menichvuldige quaede oft oneetbaere fungi, sal alleen de goede en nutbaere 
      leeren kennen ende al degeene buyten dese naerbeschreven qualiteyten, 
      eigendommen ofte kenteeckenen sijn, sullen ende moeten al voor quade, 
      fenijnighe ende onghebruycksaeme misacht en verlaeten sijn.
          
      De geleerden doctor Antonius Saracenus in discoridem4, heeft my aengewesen 
      de differentie van goede en quade. Dodoneus separeert de goede noch in 2 
      te weten in vroeghe en spade. De vroege komen in de maendt april, de 
      spaede komen in het lest van augusti, september en october. Naer mijn 
      oordeel soo sijn de laete fungi beter als de vroeghe, om dieswil de aerde 
      door de somer ende de warmte der sonne van veele veneneuse coude 
      vochtigheyt ontlast, en ghesuyvert is, waerdoor de fungi dies te droogher 
      en niet soo nat en cout sijn welcke coude vochtigheyt comende oft 
      extenderende tot den 4e graet is fenijn en doodelijck.
      
      Dry soorten van goede fungi
          
      Ons sijn nu bekent 3 soorten van goede fungi soo door het aenwijsen van de 
      herbaristen ende vermaerde auteurs, als door ons eyghen ondervindigh, doch 
      de boeren soo jonck als out, hebben in ons quartieren rechte kennis van de 
      goede campernoillien, want sy die soo wel weten te koken, als te plucken 
      om te verkoopen.
          
      Voor het eerste soo sijn de pradelli de beste, daernaer de boleti, ten 3e 
      de fungi.
          
      Pradelli is den naem in Italiaens, Fungus pratensis, in Latijn. Dese
      pradelli sijn plat van hoofdeken, wit en hert van vlees oft substantie 
      niet lanck van stele. Onder het mutsken oft schotelken is root mergh als 
      corael seer lieflijck om aensien. Dese groyen niet als in de vlacke velden 
      ende weyen, haer schotelken is ordinaeris met een bruyn velleken 
      overtrocken doch sijn niet heel groot van stuck, maer plat oft wat 
      verheven van schotelken, het teecken van haer ondeught, is, als het root 
      corael swert is, want dan hebben oock eenen onliefelijcken reuck, waerdoor 
      sy oock (soo Lobel seght) dodelijck worden.
          
      Als men dese wilt in het zout oplegghen om te conserveren, soo ick 
      daernaer breeder sal segghen, moet het mergh uyt doen want het swert wordt 
      ende als in slijm consumeert hetwelck ick self ondervonden hebbe. 
          
      Daer zijn oock dese seer ghelijck maer seer groot en wit, ende groeyen 
      onder abeelen boomen maer sijn niet goet naer mijn oordeel, want in het 
      jaer 1667 ontrent Cantekroy buyten Antwerpen in gheselschap sijnde 
      vindende een quantiteyt van dese soorte hebben wy met alle yver deselve 
      ghepluckt (want de kennis van die als doen my noch [fol.A2r] ontbrack) 
      ende in onse neusdoeken ghedaen naer een à 2 uuren t’huys comende waeren 
      al blauw, bynaer swart gheworden ende onse neusdoecken gheheel besmet ende 
      bedorven, hoewel dat sommighe groote kenders tegen my persisteerden, 
      deselve goet waren, met conditie soo deselve metterhaest schoonghemaeckt 
      sijnde in schoon waeter hadden gheweest, hetwelck niet en is gheprobeert.
          
      Naer het ghevoelen van Dodoneus soo souden dese goet en eetbaer sijn, want 
      sy waren van ghedaente, soo hy betuyght, de schotel hol als een doos, met 
      een wijden diepen bodem, soodat de grootste wel 4 oncen water sou connen 
      houden.
          
      Sommighe zijn rondt van mondt, sommighe oneffen van randen, ende kantigh, 
      sijn van differente fatsoenen, het vleesch is seer dick ende vast van 
      substantie, buyten wit en van binnen peersch, in stede van wortel hebben 
      van onder veselinghskens aen.
      
      De tweede soorte
          
      Hiernaer volgen de boleti hebbende langhe dunne stelen met een kleyn rondt 
      hoofdeken, sommighe corte steelkens een lit lanck, wat bruyn op het 
      hoofdeken, sijn heel herdt en vast van vleesch soo den steel als het 
      schotelken, van binnen heel wit, ende selden ghesteken, sy hebben van 
      onder eenich grau vast mergh, in hetwelck sy in het koken wel moghen 
      behouden, sy worden eenpaerelijck voor de minste perikeleuse ghehouden, 
      waerom die wel de eerste plaetse hadden ghemiriteert. 
      
      De derde soorte
          
      Dit sijn de ghemeyne fungie, campernoillien oft duyvelsbroodt gheheeten, 
      dese zijn diversch van ghedaente, sommighe met groote verheven schotels, 
      lanck en dick van steel, sommighe kort van steel met hetselve fatsoen van 
      schotel, sommighe zijn groot van stuck, de schotel kleyn en heel rondt, 
      somwijl als een bolleken den steel soo bevattende dat men een kleyn 
      randeken moet afsnijden om het mergh uyt te halen, sommighe zijn kleyn, 
      maer hetselve fatsoen. De alderkleynste van dese sijn goet om aladobi te 
      dienen tot eenigh ghebraet.
          
      Al dese fungi, ‘t zy groot oft kleyn, hebben een bruyn oft rootachtigh 
      coleur over haer hoofdeken oft schotelkens, jae dickwils oock aen hare 
      stelen.
          
      Dese zijn soo hert van vleesch en substantie als een vaste rape, somtijdts 
      sijn de stelen wel wat vois, hetwelck niet haer deught en is, waerom die 
      soodanigh souden zijn, niet voor goedt sou iudiceren.
          
      Carolus Columna, oock Dodoneus beschrijven van 2 andere soorten, dewelck 
      sy oordeelen souden connen goedt wesen, maer ghetuyghen niet met hun 
      experientie gheprobeert te hebben, waerom deselve hier niet ghementioneert 
      en zijn, my inbeldende ghenoegh te wesen aen 3 goede ende verseeckerde 
      soorten.
          
      In Italien hebben een kleyn soorte, goutgeil, soo den steel, hoofdeken en 
      het mergh al ghelijckverwigh, plat van forme, het schotelken is seer 
      flodderigh als een lobbeken ghekrockelt, die men daer voor seer delicaet 
      estimeert, maer zijn by ons selden te vinden, ende oock niet bekent, als 
      van particuliere welcke in Italien langh ghefrequenteert hebben, van wie 
      my dit gheloofweerdigh verhaelt is, ende dese selve soorte eens van hun 
      leven binnen Antwerpen hebben ghe-eten, maer voorts niet meer ghevonden.
      
      De plaetsen waer die moeten groeyen, en ghevonden worden
          
      De eerste heb gheseydt zijn te vinden in de vlacke velden oft weyen.
          
      De tweede en derde5 moeten ghepluckt zijn onder de eyckeboomen, niet in 
      schaer- oft bleckbossen, maer in de leyen van opgaende boomen oft aen 
      canten van grachten. Die onder populieren, abeelen, wilgen, elsen, essen 
      oft andere boomen ghepluckt worden, sijn hinderlijck oft tenminsten 
      periculeus alhoewel ick op soodanige plaetsen wel goey heb ghevonden en 
      oock [fol.A2v] wel rou met sout en boteram geten, my wel smaeckende, wel 
      becomen sijn.
      
      Noteert
          
      Al de campernoillien dewelcke voortscomen uyt misthoopen, verrot hout oft 
      verdorve troncken oft wortelen van boomen oft daer eenich lijnwaet, rot 
      laken oft iet sulckx in de aerde heeft gheleghen, zijn hinderlijck ende 
      doodelijck. Oock niet quader volgens het segghen van Dioscorides als daer 
      verroest ijser of nagelen hebben ghelegen, waerom ick waerschouwe dat men 
      wel mach letten waer dat men pluckt, aengesien my ontrent Antwerpen seker 
      weyden van veele bunders groot ontrent Braschaet, wel bekent sijn dewelcke 
      vol roessen van ijserachtighe materi geenen halven voet onder de aerde 
      liggen, maer soodanighe fungi door haer voorverhaelde kenteeckenen sullen 
      hun ondeught ghenoechsaem aenwijsen.
          
      Sommighe stellen voor een onfeylbaeren regel daer de schapen aenghebeten 
      hebben de alderbeste ende noyt hinderlijck sijn, dat en can ick niet 
      bestraffen, want de natuur haer leert, niet te eten dat hun schadelijck 
      oft hinderlijck is. 
           Nooteert dat de schaepkens selden (aen dese goede bijtende) laeten staen, 
      maer heel opeten, want ick heb ghesien al die sy proefden opaeten, en die 
      sy roken niet en roerden, maer voorby gongen.
      
      De natuur en kracht
          
      Aengaende de natuur van de fungi in het generael is een vochtigh ende seer 
      cout, oft sponsieus gheswil, sijnen oorspronck hebbende als uyt 
      overvloedighe schimmel, mostachtighe, corruptiele natticheydt, met welcke 
      de aerde overlaeden sijnde, ghedwonghen is (deselve uytbraeckende) haer te 
      ontlasten, dewijle het soo subito groeyt ende voortscomt ghelijck ons 
      bekent is, op eenen nacht een volcomen ghewas is, want soo het ouder is 
      ofte langher staet, het woordt wel grooter maer is bedorven ende 
      hinderlijck, als blijckt by het generael ghevoelen.
          
      Al ist dat ick met grooten iever ende neirsticheydt veele herbaristen als 
      medicijnen heb doorlesen, om myselven en een yder te voldoen (want ick 
      groote amateur van deselve te eten ben) soo nochtans isser geenen autheur, 
      dewelck ander lof tot reputatie van de fungi is mellende, als dat de beste 
      die erghens ghevonden worden, wel schoonghemaeckt, alles naer de const 
      bereydt ende ghekoockt sijnde, gheen ander qualiteyt6 hebben, als pituiteus sijnde, slijmerigh, cout, hinderlijck aen de maghe en swaer om 
      verteiren sijn.
      
          
      Waerop dit vers wel past:
 
      
      De fungi wel ghekoockt en naer de const bereyt
      Op groote tafels dist voor seecker rariteyt,
      Maer soo g'haer crachten kent wilt u gesontheydt meten,
      't Is best eer dat men 't proeft, ghekoockt op straet ghesmeten.
 
      
          
      Nietteghenstaende dat ick geenen auteur, contrarierende (aen alle de 
      voorgaende) can aenwijsen, soo moet ick, alhoewel in my geen qualiteyten 
      noch capaciteyt voor het minste sijn rustende, tot hun contradictie mijn 
      gevoelen evenwel kenbaer maeken, spreeckende van mijn eyghen selven. 
      Aenghesien my de natuur heeft ghejont, geen sterck noch ruboest lichaem, 
      maer swack, weeck en teer soo van borst als van maghe, dewelcke veele 
      diversche goede spijsen niet can verdouwen. Soo nochtans al ist, dat ick 
      menighmael een halve schotel funghi ghe-eten hebbe, jae oock savonts ende 
      dickwils sonder wijn op te nutten, heb ick noyt quael oft eenighe 
      alteratie, noch oock de minste veranderingh ghewaer gheworden. Ende van 
      soodanighe gheleghentheydt sou ick veel differente persoonen connen 
      aenwijsen van groote qualiteyt en reputatie.
          
      Maer wel ghelet hebbende op het schrijven van de voornoemde autheuren, 
      bevinde dat sy al malcanderen citeren ende aenwijsen [fol.A3r]sonder hun eyghen ondervindingh te betoonen. Waerom my dunckt, dat sy nu in onse 
      eeuwe gheleeft hadden, ende soo daghelijckxsche experientie, als het 
      ghemeyn ghebruyck van de fungi ghesien hadden, souden met recht, meer 
      goedt, als quaedt van de goede fungi naerghelaten hebben ende integhendeel 
      segghen:
 
      
        
      Onervaren sonder licht
      Syt ghy niet aen 't goedt verplicht.
      Waerom is u wet soo straf
      Dat ghy schrijft den mensch in't graf.
 
        
      Goede fungie wel bereydt
      Eet men sonder swaricheydt.
      Want in jaren, maenden, dagh
      Hoort men van gheen droef gheklagh,
      Maer dat dese eetbaer spijs,
      Iedereen gheeft lof en prijs,
      En opdat sy is gherompt
      Op des princen tafel compt.
      Want 'tgheen groote maeltijdt is,
      Daer gheen fungie staen ten dis.
      Quade fungie vol fenijn
      Moeten onderscheyden sijn.
      Veel rouw oesters in den tijdt
      Somwijl 's levensdraet afsnijdt,
      Oock rouw persen dickmael sijn
      Voor den mensch een groot fenijn.
      Dies soo let op goedt en quaedt,
      Eer het u ghesondtheydt schaedt.
 
      
          
      Het ghemeyn spreeckwoordt (quod sapit, nutrit) dat is, dat wel smaeckt dat 
      voedt wel, dat wordt soo dickmael qualijck en te onrecht gheappliceert; 
      als van ghelijcken parum, parum nocet , weynich, schaedt weynich.
          
      Daerom wel lettende op sijn eyghen complectie sal met discretie alles 
      minageren want er meer spijsen als fungie sijn, die doodelijck sijn en 
      nochtans sonder vreese oft aparentie ghenut worden. Doch om niet buyten 
      spoor te loopen sal dit staken.
      
      Hoe men fungie can doen voortscomen
          
      Daer worden experientien in alle consten en wetenschappen accidentaliter, 
      dat is by gheval, ondervonden, van welcke men voormael noyt ghedacht had, 
      noch imagineren kost, als blijckt, het water daer de goede fungie in 
      ghesoden sijn, sommighe segghen werm uytghegoten (doch ick heb hetselve 
      cout beproeft) in den hof, oft op de open plaetse, daer van tevoren noyt 
      eenighe fungie hadden ghesien gheweest, door het overgieten van dit water, 
      goede fungie sijn ghewassen, hetwelck my voorwaer verhaelt is. Waerom sy 
      dit fungiewater, den naem van fungiezaedt noemden, alhoewel de 
      fungie 
      gheen zaet voortsbrenghen.
          
      Als ick met voordacht dit heb gheprobeert, heb eenighe daghen daernaer 
      seer quade ende fenijnighe fungie aldaer ghevonden, maer noyt goede oft 
      eetbare, maer een soorte ghelijck uyt hout, oft op de oude vervallen 
      bemoste rotte stroyedaken wassen, sijnde heel wit, een hoofdeken als eenen 
      vingherhoedt, dun van substantie, heel voos, ende van onder heel swert. 
      Oock heb dickmaels dit zaedt oft sap ghesaeyt sonder eenigh effect. Soodat 
      dit naer mijn ghevoelen seer slecht ghesondeert ende onseker is.
          
      Nochtans sommighe gheloofweerdighe persoonen hebben my voor de waerheyt 
      vertelt, gheproeft te hebben met goede effecten, dit water op mesthoopen 
      ghegoten sijnde, meestendeel goede fungie sijn voortsghecomen.
          
      Dodoneus verhaelt dat in het rijck van Napels seecker soorte van steenen 
      is ghevonden, door welcke men in vier daghen, op alle tijden van ‘t jaer 
      goede campernoillien can becomen, welcke steenen in de aerde ghegraven 
      ende met wat aerde bedeckt sijn, altijdt die natuer hebben ende hetselve 
      effect doen, waerom dese steenen met groote achtbaerheydt in de kelders 
      bewaert worden; sonder nochtans dat Dodoneus het fatsoen oft natuer, noch 
      ghedaente om dese steenen te onderkennen van ander steenen distingueert.
      
      Het bereyden oft schoonmaken
          
      De paradelli, om te stoven worden het corael oft mergh uytghedaen, ende in 
      ‘t midden doorghesneden, het buytenste velleken rondtsom afghedaen, ende 
      alsdan in snipkens ghesneden.
      [fol.A3v] De boleti doet men gheen mergh uyt, ende worden op de voorseyde 
      manier ghesneden.
          
      De fungie naer advenant die groot sijn, soo snijdt men rondtsom het scherp 
      keyntjen van het bovenste schotelken af, ende men doet het mergh uyt, het 
      velleken af als vooren, den steel van onder wel afghesneden soo ver als 
      het met eenighe maeysteecken gheinfecteert is, den steel doorghesneden in 
      soodanighe stucken als bequaem is, oock het schotelken in stucken oft 
      kleyn schijfkens ghesneden.
          
      Noteert. In al de soorten van goede fungie sal men noydt te profijtelijck 
      sijn in het schoonmaken, maer resoluet, ende liever te veel afsnijden als 
      aenlaten, nochtans sijnder veel van de boleti, daer somwijl niet afghedaen 
      moet worden, maer gheheel goet sijn.
          
      Men moet altijdt afdoen ende verworpen al hetghene dat voys is, los van 
      substantie oft spongieachtigh, ghelijck in de stelen dickmaels wordt 
      ghevonden. Voor al is te bemercken dat als de fungie erghens van binnen 
      met swerte plackxens, oft tickelinghskens, als puntjens van spellen 
      gheinfecteert sijn (hetwelck somwijl diep door gaet) alles neerstelijck 
      moet opghelet worden, ende al uytghesneden ende verworpen sijn, want 
      soodanigh is quaedt, ende door die infectie perijckeleus, want aen dese 
      foute sijn sy al samen van natuer onderworpen.
      
      De manier van te bewaren oft inleggen
           Verthoont hebbende in het beginsel dat wy tweemael des jaers
      fungi 
      hebben, te weten vroege ende laete, de vroeghe in april dewelcke meest 
      versch worden gheten, ende weynigh ingheleyt om dieswil alsdan noch soo 
      abondant niet sijn, nochtans naer mijn ghevoelen, de vroeghe meest 
      behoorde in ‘t zout te leggen, omdat die vochtigher ende couder sijn, als 
      de laete, welcke reden ick voor verhaelt hebbe, want ‘t zout veele coude 
      flegma corrigeert ende afneempt.
     7Den ghewoonelijcken tijdt van opleggen is in september en october als 
      wanneer die seer abondant voortscomen, ende van de buytelieden met 
      menichte worden te mert gebrocht; sy groeyen met menichte by het hof van 
      den graef van Kruyckenborgh in sijne heerlijckheyt tot Ranst 2 mijlen van 
       
      8Antwerpen, noch meerder quantiteyt heb ick sien groeyen by het hof van 
      Herentout 5 mijlen van Antwerpen, ende rondtom in alle quartieren daer 
      veel opgaende boomen sijn.
          
      9De fungi worden op dry verscheyde manieren ingheleyt: in het zout, in de 
      oli, ende aladobi.
      
      Om de fungi met sout op te legghen
          
      Ten eersten moeten de campernoillien op het alderbesten schoonghemaeckt 
      ende van alle onreyn ghesuyvert worden, ende groot ghesneden ten halven 
      door, sommighe cleyne goede bollekens heel ghelaeten.
          
      Al schoonghewassen sijnde een goede wal laeten opzieden daerby doende een 
      heel lamoenschelle, ende ghedurigh schoonschuymende, uytdoende in een 
      tresierbecken wel verleckt ende cout gheworden sijnde, in eenen pot oft 
      tonneken den bodem wel bestroyt met zout, de fungi met lagen, tusschen 
      ider wel zout ghestroyt, vervolgens daerin ghedaen, ende al samen wel 
      onder malcanderen gheschudt ende ghehobbelt sijnde, daernaer een goede 
      stercke pekel opgegoten ende wel met eenen steen ghelaeden.
      
      Om in de olie op te legghen
          
      Op deselve manier moeten sy gheregeert sijn als men die in de oli van 
      olijven opleght, in de plaets van pekel, maer moeten altijdt overdeckt 
      wesen van oli. Dese worden met deselve oli daer sy inliggen uytghenomen 
      ende ghekoockt. Dit is seer geriefelijck omdat men alle stonden versche fungi by der hant heeft om in profisto op te dissen.
      
      Om aladobi op te legghen
      Aladobi dit verheyst al deselve regeringh [fol.A4r] behalvens dat men niet 
      opleyt als de heele kleyn bolleken hetwelck de boleti sijn, want deselve 
      sijn niet anders bequaem, als tot ghebraeden vis en vleesch ter taefel te 
      gheven, hetwelck seer delicaet en aenghenaem is; tot dese dan soo bequaem 
      sijnde, ghebruyckt men goeden wijnazijn heel groffelsnagelen, heelen peper 
      oft piemento dat sijn de groene hauwkens van den Spaensche peper, ofte 
      oock peperwortels in kleyne stuckxkens ghesneden, met eenighe 
      lauwerbladeren, met lagen van campernoillien vervolgens in de pot gheleyt 
      ende den azijn dan overghegoten, met eenich ghewicht ghelaeden sijnde 
      ghedurigh onder den azijn ghehouden, ghelijck het gebruyck sulckx is 
      verheysende.
          
      Oock soo can men op alle tijden, van de ghesoute fungi, gheweyckt sijnde, 
      eenen nacht gheleyt in wijnazijn welcken azijn behoort een wal ghesoden te 
      sijn met peper, laurierbladen ende andersins, alwaer men die gheweyckte fungi eenen nacht laet inligghen ende seer delicaet sijn, welcken azijn 
      seer leyperachtich ende drabbich wordt dewelcke behoorde tweemael 
      ververscht te worden.
      
      Manier van te koken
          
      Dat ick den leser geen meerder instructie en gheve van het koken, sal hem 
      niemandt stooren want ick dat ampt noyt hebbe gheleert noch gheexerceert, 
      sal daervan de instructie geven, voor sooveel als ick ghesien hebbe, ende 
      van ander ghevraeght hebbe.
          
      Soo wanneer imandt van ghesoute provisie voorsien is, moeten de ghesouten
      fungi schoonghewassen worden ende 2-4 uuren weycken eer die bequaem zijn 
      om te koken, maer men can deselve in 2 uuren ghenoech soet weycken, als 
      men dese fungi in warm water 2-3 mael schoonwast, ende in warm water laet 
      staen alle quartieren ververscht van warm water alsdan sijn die soo 
      bequaem als versch ghepluckt, alhoewel eenighe doovicheyt met verlies van 
      cracht becomen, hetwelck de goede kenders ofte lackertonghen wel connen 
      onderscheyden het verschil tusschen versch en opgheleyde gheweyckte.
          
      De campernoillien schoonghemaeckt en ghesneden soo ick gheseyt hebbe, 
      worden in waeter ghenoegh ghesoden, ende het waeter uytghedouwen door den 
      teems, soo neemt men olie van olijven, boter, sommighe nemen niet als 
      olie, verjuys, peper, petercelie, edelen marioleyn oft groenen orega 
      ghescherft met een klisterken loock samen met de fungi laeten naer 
      discretie stoven opdissende een limoen overgedouwen.
          
      Om de versche fungi te sieden (bereyt sijnde als vooren tot het sieden) 
      soo doet de fungi in eenen pot sonder water, alleenelijck daerover 
      stroyende wat sout, legghende op de fungie een tinne talljoor, stellende 
      op het vier, dese fungie sullen schuym en vochtigheydt ghenoegh van haer 
      selven bybrenghen, welcken schuym ghedurich afghenomen wordt, oock moeten 
      dese fungie met het schuymspaen onder malcanderen gheroert worden, ende 
      ghenoch sijnder ghestooft, als voren gheleert is.
          
      Dit is de manier van Italien, welcke segghen door dese roostinghe, hare 
      overtollighe corruptiele quade, coude vochticheyt verliesen, hetwelck oock 
      seer waerschijnelijck is.
          
      Sommighe sijn van opinie, als men de fungie laet sieden, daerby doende 
      eenen witten ajuyn, sommighe een korst bruyn broodt, dat al het quaedt oft 
      hinderlijck naer hun treckt. Maer het seeckerste is by te doen een 
      citroenschel, hetwelck is een conterpoison, soo ick daernaer breeder sal 
      verhalen. Doch het is seecker soo wanneer de fungie in het sieden swert 
      worden, vergiftich sijn ende doodelijck. Het can oock gheschieden datter 
      onder eenen heelen pot goede, somwijl eenighe swerte oft van die quade 
      souden comen, welcke quade oft soodanighe swerte, de Maerten ofte 
      koks souden uytworpen ende de rest voorts opdissen, hetwelck ick gheheel 
      ongheraden vinde, van opinie sijnde al de ander goede, [fol.A4v]door het medekoken gheinfecteert sijn, ende hun fenijn aen de ander hebben 
      medeghedeelt waerom dese al samen niet voorder sullen bereydt worden, als 
      tot den mestpoel oft secreet.
      
      Om te braden
          
      De pradelli worden den steele uytghebroken, de steelen ghestooft, maer de 
      hoeykens oft schotelkens, met root mergh oft corael boven gheleydt op den 
      rooster op ‘t vier, in yder hoeyken wat olie, peper, een graenken zout 
      oock een pitsken loock als een spellenhooft groot, samen laten braeden, 
      daernaer een citroen overgeperst, is seer delicaet. Hetselve can men oock 
      doen van de groote campernoillien, maer daer moet het mergh ofte corael 
      uytghepelt wesen doch daer sijnder dewelcke geen lanck plues hebben, die 
      blijven het behouden.
          
      Oock soo doet men by alle vleesch ende vistoerten campernoillien, maer 
      behooren alsdan wat groot ghesneden te wesen, met wat heele boleti, 
      hetwelck niet alleen cierelijck maer delicaet is.
          
      Al de kruydtbeschrijvers betuyghen dat men over honderde jaeren, goede 
      fungi by het vleesch heeft ghesoden ende ghestooft hetwelck tot den dagh 
      van heden in Hongarien, Italien, Duytslandt, Vranckrijck, als in ons 
      Nederlant, in hetselve ghebruyck is, ende in Hongarijen princepael (in de 
      plaets van rapen oft knollen daghelijckx by het vleesch koken.
      
      Ander manier van braden
          
      De grootste schotels sal men vullen met de stelen van deselve, 
      kleynghecapt met wat groen orega, petercelie, een pitsken loock, wat 
      peper, olie, wat boter, op de voorseyde manier gebraden ende opgedist.
          
      Ick heb campernoillien over tafel ghesien by poeill fricas ghestooft, ende 
      was seer goedt.
          
      Campernoillien met oesters ghebacken met heel petercelie in de olie, maer 
      niet te hert, mals en lieffelijck, met wat peper ende een citroen.
          
      Mosselen kleynghecapt, eerst ghesoden, petercelie, peper, wat wijn, 
      doeyers van eyeren gheclopt, een ansiovie, edele marioleyn, boter, wat 
      olie met campernoillien samen naer discretie ghestooft, is seer delicaet 
      ende aenghenaem met een citroen.
          
      Ick heb fungi kleynghecapt, gheroert met eyeren en petercelie, peper en 
      zout, olie en boter ondereen gheroert, geheten sonder iemants kennisse wat 
      het was, sijnde seer aenghenaem en goet.
      
      Taert tot de fungi
          
      Swesers, oesters, merghpijpen, fungi niet kleynghecapt, orega, peper, 
      olie, gheclopte doeyers van eyeren, onrijpe druyven oft stekebesien, een 
      ansiovie, een pitsken loock, petercelie, in een korst ghedaen is seer 
      goedt.
      
      Italiaense mostaert tot de fungi
          
      De Italianen stampen ghepelde amandelen soo kleyn als ‘t moghelijck is, 
      daerby doende wat loock ghestampt, olie en sap van limoenen al samen 
      ondereen roerende tot een consistentie ofte dickte als mostaert, hetwelck 
      sy witten mostaert noemen. Waermede sy de fungie eten, eensdeels om den 
      goeden smaeck, maer princepael voor medecijn hetwelck sy segghen, soo 
      iemandt quade fungie hadt ghe-eten, door desen mostaert sou gheconserveert 
      wesen sonder hinder.
      
      Medecijn ende remedie voor de quaede fungi
          
      Dat ick hier eynde het regeren ende koken van de fungi, dat is by 
      manckement van meer te weten. Doch het is soo ghemeyn dat men by alle 
      spijs, oock op alderley manieren soo men ‘t peyst, de fungie backt braeydt, 
      stooft.
      
      Kenteecken als men quaede fungi ghe-eten heeft
          
      Het segghen van de schrijvers10 is een[fol.B1r]drachtigh voor het eenich 
      teecken te wesen, cholera dat is buyckwee oft buyckpijn, maer besonder soo 
      doen sy den mensch als gheworght sijnde sterven.
      Hetselve defect seght hy, souden de goede connen doen als men die te veel 
      soude eten.
      Met besonder ghenegentheyt tot mijn gesontheyt hebbe al doorlesen dat ick 
      van dese materie heb connen vinden, ende neirstich ondersocht om te sien 
      oft mijnen sinnelijcken appetijt (op alle manieren ghekoockt sijnde de 
      fungi in quantiteyt etende) volgens mijne weecke conplectie, niet 
      hinderlijck aen mijn ghesontheyt wesen sou, hetwelck ick (Godt lof) tot 
      noch toe niet hebbe connen mercken.
      
      Remedie
      1. Soo imandt dese teeckenen begon te ghevoelen sal het buytenste geil van 
      de citroenschil dun afsnijden en daeruyt perssen sooveel sap oft olie als 
      ‘t moghelijck is met eenen halven roomer Franschen wijn indrincken, sal 
      sonder sout gheconserveert sijn, want my de proeven van dit blijkelijck en 
      ten hooghsten bekent sijn, als van groote ghequalificeerde persoonen die 
      de effecten ghenoten hebben, my voor een groot secreet ghedeclareert.
      De reden dat ick heb gheseyt in ‘t beginsel van de limoenschil te zieden 
      by de fungi, is, omdat de schil al het quaedt naer sich treckt ghelijck 
      oock doet den loock ende den witten ajuyn, de bladeren van den wilden 
      peirboom by de fungi ghesoden beletten alle fenijn.
      2. Alsem ghekoockt met wijnazijn en gedroncken gheneest.
      3. De bladeren van wijnruyt ghestooten ende gheten.
      4. De bladeren van den wilden peirboom gheten oft gesoden met water en 
      ghedroncken.
      5. Radijs, mostaert, kers, gheten is seer goet.
      6. Loogh van de ghebrande wijngaertrancken met wijn ghemaeckt eenen roomer 
      ghedroncken.
      7. Rou hinne-eyeren gheroert met azijn en water is seer goedt.
      8. Sommighe doen den siecken eerst braken, ende daernaer een dragma teriakel inghegeven.
      9. Den gruiotaen is by een ider nu bekent.
      10. Consili de greyn met nitrum.
 
      
      Drinckt Fransen wijn
      Voor dit fenijn
      Het melleck soet
      Is ider goet.
 
      
          
      Dodoneus verhaelt dat sommighe seggen, dat onrijpe queen jae half 
      bedorven, ghesoden by de fungi al het vergif weghnemen.
      
      Aenwijsingh hoe sommighe fungi voor medecijn connen dienen
          
      De goede ende eetbaere fungi hebben geen qualiteyt, om voor medecijn 
      ghebruyckt te worden, maer alleen bequaem om wel te koken en voor spijs te 
      eten en alsdan brenghen die meer onghesontheydt als ghenesingh by, 
      ghelijck ick hunne groote qualiteyten van ondeught, in het beginsel van 
      dit tractaet, met alle lof en reputatie, tot hun vernederingh heb 
      ghethoont.
          
      Nochtans schrijft Dodoneus dat seeker venijnighe ende quaede fungi (te 
      weten ungerseyers oft zeecampernoillien ghenaemt) de onlijdelijcke smerte 
      oft pijne van het heet flerecijn, ende de gicht van de voeten, daer van 
      buyten opgheleyt sijnde, ghenesen ende versoeten connen, ende dat om 
      dieswil dat de eyeren, eer den steel voortsghecomen is, soo cout in ‘t 
      voelen sijn als een krijstal ofte ijs.
      
      De ghedaente van deselve
          
      In het eerste uytcomen is als een ronden bal oft eenen ajuyn ghelijckende, 
      van onder in plaets van wortel, een enckele oft tweevoudighe senue 
      hebbende, desen bal oft ey is witachtigh van verwe, dan met lanckheydt van 
      tijdt wordt hy somwijl peertsachtigh, ende is met dobbel vel oft schorsse 
      bedeckt, in dewelcke een seer [fol.B1v] taeye ende lijmighe vochtigheyt 
      besloten leydt, swaer van ghewicht, ende cout in het aenraecken. Uyt dese 
      vochticheydt spruyt ten lesten, naerdat de schorsse ofte buytenste 
      sackxken van selfs opengaet, vaneen scheurt en ghebroken is, eenen rechten 
      ronden steel, ontrent een palme hoogh, min oft meer, voos ende ydel van 
      materie met sommighe placken ghespickelt, ende haest vergaende oft slap 
      wordende, besonder als sy buyten de aerde ghenomen sijn, want dan plegen 
      sy subito in water te veranderen; op het top is hy met gaetkens gherimpelt 
      op het schotelken, met den steel van eender verwe, sy is seer swaer en 
      stinckende van reuck, ende de vochtigheydt des selfs is noch meer 
      stinckende, nietteghenstaende daer ontrent veel vliegen vergaederen.
      
      Een ander soorte
          
      De platte halfronde swarte campernoillie heeft gheenen diepen kelck van 
      coleur vaelbruyn en besmeurt, ghelijck de moerteurven, het binnenste mergh 
      van dese is swert, ende gheeft oock een licht stuyvende poeder van haer, 
      dat als eenen roock opvlieght, als men (droogh sijnde) daerop trapt. Dit 
      stofachtigh poeder is nut om droogh te maken sonder eenighe scherpicheydt 
      oft bijticheydt, ende om op de vervelde ende ghewreven huydt te stroyen 
      ende te legghen.
 
      
      
      SLUYTREGHEL
      Wildt u grage appetijten
      Met de goede fungie slijten,
      Doch sy sijn oock niet misacht,
      Die gheen goede fungie tracht.
      Let op sooveel lacker spijsen,
      Waeruyt dat gheen qualen rijsen,
      Maer de tongh en maegh sijn goet
      En ons gheven deughtsaem bloet.
      Waerom doch gaen spijsen soecken
      In soo onbequaeme hoecken.
      Daer ons groote honghers lust,
      Met soo weynich is gheblust.
      Dat die vremde Italianen,
      Die in 't ryck sijn van Toscanen,
      Hun ghenoeghen met dit broodt,
      Is de oorsaeck van den noodt.
      Laten wy ons tongh bedwinghen, 
      Daer sy sooveel goede dinghen
      Tot behoef en noodtruft heeft,
      Siet hoe dat den armen leeft!
      Sonder sijn gheneghentheden
      Naer verkiesingh te besteden,
      't Is al goedt dat Godt hem jont
      En sich altijdt danckbaer toont.
      Laet ons, onse passie sterven,
      Eer de fungie ons doen erven,
      Voor den tijdt, een droeve doot?
      Mijdt die soo en ist gheen noot.
      Doch ick heb gheen claghens reden,
      Om de fungie te vertreden,
      Want ick noyt haer quaetheydt sach,
      Tot op desen heden dagh.
      'k Heb soo menichmael die geten,
      En niet als van goet gheweten,
      Waerom ick met reden segh
      Smijt gheen goede fungie wegh.
      Sonder vreesch, oft achterdencken, 
      Sijn de goede sonder krencken,
      Want de minste die nu leeft
      Kennis van deselve heeft.
      Doetse backen, braden, stoven,
      Meestendeel sal sich beloven,
      Ieder naer sijn goede smaeck,
      Oft ten minsten tot vermaeck.
      [fol.B2r]Voeght u naer discrete wetten,
      En wildt op u selven letten,
      Al wat goedt is acht voor 't best;
      Raed' aen jeder mensch voor 't lest.
 
      
      Dit is, beminden leser al het nut en bequaem dat ick heb connen lesen oft 
      achterhalen om U.L. deelachtigh te maken, soo tot ghesontheydt, als eyghen 
      sinnelijckheydt in den apetijt, niet anders trachtende voor loon, als dat 
      mijnen kleynen aerbeydt sonder schimp, met gheneghentheydt van een jeder 
      magh aenghenaem wesen, soo sal ick in het toecomende, naer mijne kleyne 
      capaciteyt altijdt trachten van hetghene ick sal weten oft connen 
      achterhalen U.L. te participeren. Waertoe ick ben versoeckende van den 
      almoghenden Godt door het voorbidden van sijne alderheylighste Moeder en 
      Maghet Maria gratie tot hetselve, aen wie alleen alle eere ende glorie 
      toecomt.
      
      Wiens dienaer dat ick altijdt sal trachten te sijn.
      F. van Sterbeeck Pbr.
      3 september, anno 1668
      
      [fol.B2v] APPROBATIE
      Liefhebbers, die seer graegh de campernoillien eten
      Leest dit tractaet, waerin het minst niet is vergeten, 
      Dat tot haer kennis dient, dat tot ghesontheydt streckt, 
      En oock een kieme tongh hier lecker wordt ghequeckt.
      
      J. van Buyten, medicinae doctor.
      
      CENSURA
      Imprimi poterit A.V.E. Can. Archidiaconus
      Antverpiensis L.C.
       
 
      Noten
 
      
        - Voetnoot van Van Sterbeeck: a) Bauhinius in Theatro botanico de Fungis.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: b) Lobel fol.305.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: c) Dodoneus fol.783.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: d) Libro 4 de Fungis.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: a) Plinius lib.16, cap.8.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: a) Galenus, Dioscorides, Lobel, Dodoneus, 
      Saracena, etc.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: a) Tijdt.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: b) Plaetse.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: c) Maniere.
- Voetnoot van Van Sterbeeck: a) Dodoneus lib. 15, par.3.