Maaltijd uit de tijd van Rubens: salade van pastinaken

Voorgerecht

 

Salade van pastinaken
Geblancheerde schijfjes pastinaak, door bloem gewenteld en gebakken in boter. 
Geserveerd op een bedje van sla en gegarneerd met korianderzaad.

Solaet van pastinaken (Gheeraert Vorselman, Eenen nyeuwen coock boeck, 1560, p.109)
Neemt pastinaken ende sietse wel, ende ghiet dat water uut; dan neemt versch water ende sietse in dat water weder met lactouwen; dan doetse in een schotel ende doeter op sout, azijn, corianden  ende peperpoeder. Men machse ooc frijten in boter oft oly na datse eens ghesoden is ende binnen het hert uut ghedaen ende in die bloemen ghewentelt.

Hertaling in modern-Nederlands:

Salade van pastinaken
Neem pastinaken, kook ze goed en giet het water af. Neem dan vers water en kook ze opnieuw in water met sla. Doe ze dan in een schotel, en doe erop zout, azijn, koriander en peperpoeder. Men kan [de pastinaak] ook bakken in boter of olie, nadat ze een keer gekookt is, als de kern eruit gehaald is en [de plakjes] door de bloem zijn gewenteld.

Bron: website Coquinaria.nl van Christianne Muusers.

Ingrediënten (4 personen)
1 à 2 pastinaken
150 gram sla (veldsla of rucola)
zout en peper 
witte wijnazijn
½ eetlepel korianderzaadjes, licht geroosterd en grof geplet
bloem
olijfolie

Bereiding
Schil de pastinaak met een dunschiller, was hem en snijd hem in plakjes. 
Kook deze plakjes drie minuten in gezouten water. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
Was de veldsla. Maak een dressing van azijn, zout en peper, en de helft van de geplette korianderzaadjes.
Bestrooi de plakjes pastinaak met zout en haal ze door de bloem. Verhit olie in een koekenpan, en bak de plakjes aan weerszijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en afkoelen.
Maak de veldsla aan met de dressing. Verdeel de sla over vier borden en leg daarop de pastinaakplakjes. Strooi de rest van de korianderzaadjes over de pastinaakplakjes.

NB: als u het oorspronkelijke recept strikt wilt volgen, gebruik dan even opgekookte bindsla als ondergrond, bijvoorbeeld Romeinse sla.

Terug naar het Rubens menu


[Home]      Laatste wijziging: 25-01-05