Maastrichts handschrift ca.1800 : amandeltaart


Amandeltaart

Deze taart is eerder te typeren als een amandelcake: een luchtig biscuitgebak met fijngemalen amandelen, zonder boter en bloem. Zeer verfijnde smaak en structuur!


Afbeelding: recept van amandeltaart (Marie Michon/Thérèse de Milly)

Amandeltaart (deel 1, Marie de Milly-Michon/Thérèse Behr-de Milly)
Een halff pond amandelpas (waaronder eenige bittere amandelen), ses eijeren, drie met en drie sonder het wit, hetwelk apart, en het wit sterk en lang geklopt word, totdat het ryk schuijmt, de eyeren dan tesaamen in een hooge pot gedaan, en al roerende, de amandelpas daarbij gedaan, waarna men er het buytenste van een citroen in raspt en een vierendeel pond* broodsuijker* by doet. Dan nog eens braaff [flink] omroeren, men doet het dan in een vorm, dewelke met boter gesmeert, en beschuijd gestrooyt word, en sagtjes laaten bakken met wynig veur [vuur] van onder, zij is ordinaar in een uer gaar.

* vierendeel pond = een kwart van een oud pond (ca. 430 gram) = ca. 110 gram.
* broodsuijker =
broodsuiker, suiker die geschraapt was van een kegelvormig suikerbrood. Dit was de vorm waarin de geraffineerde rietsuiker in de handel kwam.

Bewerkt recept
 

Ingrediënten
(springvorm doorsnee 18 cm)
150 g amandelen zonder vlies
75 g poedersuiker
4 eidooiers
4 eiwitten
eetlepel citroenrasp
beetje water

 

 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150oC (heteluchtoven; elektrische oven op 160oC).
Maal de amandelen grof met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Maal het amandelgruis daarna tot fijn poeder in een koffiemolen.
Klop de eiwitten zeer stijf in een kom. Voeg een kwart van de poedersuiker eraan toe en klop nog even door.
Klop de eidooiers los in een grote kom. Meng daardoorheen de fijngemalen amandelen, de rest van het poedersuiker en citroenrasp. Voeg een scheutje water toe. Het wordt een kruimelig mengsel. Klop dan met een mixer op lage snelheid een kwart van het stijfgeslagen eiwit door het amandelmengsel, zodat het smeuïg wordt zonder klonters.  Schep dan met een lepel het overige eiwit voorzichtig door het amandelmengsel, totdat het een homogene massa is. Niet te veel roeren, anders gaat de luchtigheid verloren!
Beboter een springvorm. Leg eventueel een rondje bakpapier op de bodem.
Giet de vulling in de vorm en bak de taart in circa 50 minuten gaar en goudbruin. Hij is gaar wanneer een naald er droog uitkomt, net als bij een cake.
Wilt u kleine gebakjes? Giet dan het beslag in kleine vormpjes.
 


[Home]      Laatste wijziging: 30-07-07