Maaltijd uit de tijd van Rubens
![]()
De smaak van het verleden: eten in de tijd van Peter Paul Rubens
(1577-1640)Amuse
Gebakken oesters
Rauwe oesters, door bloem gewenteld en gebakken in olie.
Geserveerd met een sinaasappelsausje.
(In: Magirus, Koocboec oft familieren keukenboec, Leuven 1612)Voorgerecht
Salade van pastinaken
Geblancheerde schijfjes pastinaak, door bloem gewenteld en gebakken in boter.
Geserveerd op een bedje van sla en gegarneerd met korianderzaad.
(In: Gheeraert Vorselman, Eenen nyeuwen coock boeck, Antwerpen 1560)Hoofdgerecht
Zalmpasteitje
Ronde eenpersoons pasteitjes, gevuld met een mengsel van zalm, peer, saffraan, gember, peper, boter en ei.
(In: Carolus Battus, Cocboeck, Dordrecht 1593)Gestoofde spinazie
Wilde, grootbladige spinazie, gestoofd met appel, wijn, azijn, suiker, gember en boter.
(In: Carolus Battus, Cocboeck, Dordrecht 1593)Dessert
Peer in hippocras
Hele stoofpeer, bestoken met kruidnagel, gekookt in rode wijn met foelie, kaneel en suiker
(In: Carolus Battus, Cocboeck, Dordrecht 1593)Hippocraswijn
Hippocras is een licht-zoete kruidenwijn, die wordt geserveerd bij de afsluiting van de maaltijd. Deze wijn werd oorspronkelijk gezeefd door een Hippocraszak. Deze benaming is afkomstig van de Griekse arts Hippocrates.
(In: Carolus Battus, Medecyn Boec, Dordrecht 1593)
![]()
De volgorde van de gerechten en de samenstelling van de maaltijdonderdelen zijn aangepast aan de hedendaagse smaak en gewoonten.
De recepten zijn bezorgd door diëtiste en neerlandica:
Marleen Willebrands
http://www.kookhistorie.nl
[Home] Laatste wijziging: 31-07-07