Inhoud Cocboeck (1593) 


  1. Om Eyeren te vollen

  2. Om blau Mangier inde Vasten te maken

  3. Om blau Mangier te maken

  4. Een sause op eenen gesoden Capoen

  5. Om te maken blau Mangier despaigne

  6. Om pap ofte Saen, oft Creym van Moerbeke inden Winter te maken

  7. Om duytsche Pap te maken

  8. Om Vlyer-pap te maken

  9. Om een sonderlinge Pap te maken

  10. Om Amandelpap te maken

  11. Om Hoeren-dreetkens te maken

  12. Om gecloven Nonnen te maken

  13. Om March-pap te maken

  14. Om een spaensche Soppe te maken

  15. Om Corinten te bereyden

  16. Om Queden in soppen, met March te bereyden

  17. Een Wijn-soppe te maken

  18. Om Wijn-coecken te maken

  19. Om een Ajuyn-soppe te maken

  20. Om Quedepasteyen te maken

  21. Om een Capoen-pasteye te maken, op de wintersche maniere, ende ooc op de somersche, ende ooc Criecken-pasteyen

  22. Om Venisoen-pasteyen te maken

  23. Om een seer goede Pasteye te maken

  24. Om een Bout-pasteye int deegh op de spaensche maniere te maken

  25. Om een hooge Pasteye in den Vasten te maken

  26. Om wit deegh tot Pasteyen te maken

  27. Om Rastoenen te backen, of Roffiolen

  28. Om borbonoysche spijse te maken

  29. Om een Amandel-taerte te maken

  30. Om een Caes-taerte te maken

  31. Om een borbonnoyse Taerte te maken

  32. Om te maken een Taerte diemen noemt Dornijpe-Taerte 

  33. Om te maken een Taerte-Viadre

  34. Om te maken een kervel-Taerte

  35. Om een Que-taerte in een Schotel te maken

  36. Om een sonderlinge Taerte te backen

  37. Om te maken Taerten van Daeyen

  38. Om een Amandel-taerte te maken, op de Engelsche maniere

  39. Om Preeck-heeren, ofte Jacopijne-taerten te maken

  40. Om een Jacopijnetaerte te maken in de vasten

  41. Om een bruyn Taerte te maken

  42. Om Crymefrite te maken

  43. Om rastoen spijse te maken

  44. Om een soete Taerte te maken

  45. Om een Melck-vlade te maken

  46. Om appel-Vladen te maken

  47. Om een Quede Vlade te maken

  48. Om een sonderlinghe Vlade te maken

  49. Om Queden te reeden over Tafel

  50. Om Queden te reeden in soppen met Merch

  51. Om Peeren in Ipocras te reeden

  52. Om Pruymen van Damast te reeden

  53. Om te maken Peeren van Geerinol

  54. Om Dorpsche spijse van Appelen te maken

  55. Om Gimbraes te maken

  56. Om Kerspen, oft gecronckelde Struyven te maken

  57. Om Amandel-boter te maken, in den Vasten, of buyten den Vasten

  58. Tselve op een ander maniere

  59. Om een Eyken Lombaerts te maken voor Bancket, dat geverwet is

  60. Om Eyeren Lombaerts in de Vasten te maken

  61. Om sluyberkens te maken

  62. Cocage te dienen in stede van Geback

  63. Om dicke Wafelen te backen die men clieft

  64. Op een ander maniere

  65. Noch om dicke Wafelen te backen

  66. Om dunne wafelen te maken, oft Oblyen

  67. Om ronde bancket, of put Wafelkens te backen

  68. Om platte Keese te maken

  69. Om een Botermelc Case te maken

  70. Om Cremyboelly of Sanen te maken

  71. Om Criec-moes te maken

  72. Om stekebesyen moes te maken

  73. Om Sausijskens te maken

  74. Om Lever- ende Bloetbeulingen te maken

  75. Om rollekens oft clootgens van vlees te maken

  76. Om out vleesch morwe te maken

  77. Om trinoletten op Patrijsen te maken

  78. Om een sausse op eenen gebraden of gesoden Patrijs te maken

  79. Om eenen Capoen te smoren met Arangeschellen

  80. Om eenen Capoen te reeden met Arangeappelen

  81. Om een suypen tot Calfs-vleesch, ofte Hoederen te maken

  82. Om te maken een sausse camolijne, die men tot vele Pasteyen van Hoenderen ende gebraden vleesch dient

  83. Hoemen eenen Capoen, op zijn rechte braden sal

  84. Om eenen Capoen met blau Mangier te maken

  85. Om eenen Capoen te braden op het Spaensche

  86. Om eenen Capoen op te stoven

  87. Om eenen ghesoden Capoen te maken met blau mangier

  88. Om te maken een sausse bartange, op eenen gesoden Capoen

  89. Om sausse te maken tot gesoden Hoenderen

  90. Om sausse te maken tot ghebraden Hoenderen

  91. Om Bruet fuleet te maken

  92. Een sausse te maken saude, om op een Tonge te doen, ooc wel in een Pasteye

  93. Om een sausse te maken pycet, tot Conijnen

  94. Most te maken op gebraden Hoenderen

  95. Om sausse Camelier tot alle gebraet te maken

  96. Een sausse tot gesoden Conijnen te maken

  97. Een sausse op eenen Hase te maken

  98. Om sausse picquet te maken op gebraden Conijnen

  99. Om sausse Dorfpijne te maken op een gebraden Capoen

  100. Om Most te maken om over gebraden Hoederen te gieten

  101. Om sausse van Arangeappelen te maken tot gestoofde Peeren

  102. Om Eyeren d'een helft wit ende d'ander helft peers te maken

  103. Om ossenvoeten te bereyden

  104. Een sausse te maken, om op vleesch te dienen

  105. Om ossenvoeten te stoven

  106. Om Verckens-voeten te reeden

  107. Om sausse te maken tot veel vleesch

  108. Om sausse over eenen Hase te maken

  109. Groene sausse over ghesoden of gebraden visch, oft vleesch

  110. Om sausse te maken op eenen Verckens Hussepot

  111. Om een gesoden Speenvercken te coken, of men heetet Leversael

  112. Om een sausse, volsel ofte pekel te maken, tot een gebraden Speenvercken

  113. Om sausse te maken op een Sult van verckens, cleyn of groot

  114. Om een Combe, of sausse op een speen-Vercken te maken

  115. Om Galentijn te maken, tot Palinck, ende ander spijse

  116. Om galentijn te maken op eenen Capoen oft Speenvercken, voeten of Ooren van Verckens

  117. Om Creften oft Crabben te reeden

  118. Om een sausse tot Mosselen te maken

  119. Om Zee-haen te bereyden

  120. Om Grondelen met den sope te reeden

  121. Om Pricken ende Lampreyen te reeden, ghesoden of ghebraden

  122. Om een Hooft van eenen Salm te stoven, of te smooren

  123. Een Sausse op gesoden Brasem te maken

  124. Een Sausse te maken over eenen ghebraden Braessem

  125. Een Sausse te maken tot Cabeljau

  126. Om Koppen van Cabeljau te coken

  127. Om Carpie te maken van Vis, of met den Eyeren te roeren

  128. Om pottagie van Carper te maken

  129. Om eenen Carper te stoven

  130. Sausse op eenen gebraden Carper

  131. Sausse op eenen gesoden Carper

  132. Om Hutspot van Steur te maken

  133. Sause op gebraden Snoecken

  134. Sause op eenen gesoden Snoeck

  135. Eenen Snoeck te sieden op duytsch

  136. Sausse tot allen gebraden Visch

  137. Eenen Snoec te sieden opt Spaensch

  138. Om eenen Snoeck te stoven

  139. Om Eyeren wel een half Jaer goet te behouden

  140. Om Eyeren inde schalen te sieden datse niet hert en werden

  141. Om eenen Carper over lant te dragen, dat hy levendich blijve

  142. Om Pertrijsen ende Sneppen te bereyden, ende om te kennen

  143. Om een Braet-vercken te dooden, ende voorts te bereyden

  144. Noch een bruyne Sause over tselve gebraet van dander syde

  145. Een Sause over eenen gebraden Hase, Conijn, Calfs-ribbe, harst, ofte Runtvleesch

  146. Om eenen Hase te reeden

  147. Eene Peper te maken op een gebraden Hase, Conijn, of ander vleesch

  148. Noch een Peper tot alle Wiltbraet, Hase, of Swane

  149. Om Peper te maken op versch gebraden Runtvleesch

  150. Een Sausse te maken tot ghebraden Conijnen, of Entvogels

  151. Een sausse te maken tot Lamprasen

  152. Een seer goede sausse te maken tot Lamprasen ende Conijnen, op de Enghelsche maniere

  153. Om eenen Entvogel seer excelent met den Cruyden te stoven

  154. Om eenen Entvogel oft Sweem seer excellent te stoven

  155. Een Sause ofte Pekel, tot ghebraden Entvogels ofte Sweem

  156. Om Sause of Peper te maken op gebraden Entvogels oft Sweem

  157. Eenen Huspot te stoven van Venesoen

  158. Om Venesoen Huspot te stoven van Vercken vleesch

  159. Om te braden eenen Harst van een Wilt vercken

  160. Om een Gans te braden gevult, ende Saussen daer toe te maken

  161. Een Sause op een ghebraden Schouwer

  162. Om eenen Huspot te stoven van als

  163. Om eenen Keulschen Huspot te stoven

  164. Om Hamelenvleesch te sieden op de Engelsche maniere

  165. Om eenen Hamelenbout te stoven

  166. Om een Calfs-borst te stoven

  167. Om volsel te maecken, tot Kieckenen, Duyven of Calfsborst, tusschen vel ende vleesch

  168. Om Calfs-schenckel, oft eenen Capoen heel te stoven, op de Engelsche maniere. Goet voor siecken

  169. Om Hoenderkens, ende Duyfkens met Speck te stoven

  170. Om Verckens voeten te stoven

  171. Om Calfs ende Schaepsvoeten te stoven

  172. Om sop te maken, op eenen gebraden Ossenvoet op den Rooster

  173. Om een Ossen tonge te stoven

  174. Om een Calfs lever te stoven

  175. Om een Calfs lever te braden

  176. Om cleyn gerechtkens te maken, om met den eersten op de tafel te setten, ofte by het gebraet

  177. Om sopkens van March te maken

  178. Om deusegeerkens van Calfsvleesch te maken

  179. Om eenen beulinc van gecapt Vleesch of Lever te maken

  180. Om rollekens van Calfsvleesch te maken

  181. Om inden slachtijt van den Osse, Potpasteye te maken

  182. Om te maken Vleeschballen Beulincxkens, ofte Roffelkens

  183. Om Bloetbeulingen, Leverbeulingen, Witte beulingen, ende Gortbeulingen te maken

  184. Om Worsten te maken

  185. Om Steur te sieden

  186. Om Creften ende Crabben te sieden

  187. Om Steur te braden

  188. Om huspot van Steur te maken

  189. Om een stuck Salm te stoven met Arangeschellen

  190. Om Salm Huspot te maken van het Hooft

  191. Om een Salm Pastey in een schotel te maken

  192. Om ronde Salm-pasteykens te maken

  193. Om eenen Snoeck, ende Carper, blau te sieden

  194. Om een Geley op eenen Snoeck te maken

  195. Om eenen Carper te stoven

  196. Om Palinck te braden

  197. Om Palinck te stoven

  198. Om een groen Sause te maken tot Pladijs, ofte visch

  199. Om Sause te maken, tot gebraden Salm ende Elft

  200. Om Sause te maken op eenen gebraden Visch

  201. Om Potpastey van Pekelharinck te maken

  202. Om blau mengier op gebraden Visch te maken

  203. Om een Tazey van Spierinck te backen

  204. Om eenen Engelschen Cruytcoeck te backen

  205. Om Spinagie te stoven

  206. Om een Timmermans Tasey te backen

  207. Om een Tasey van Stekelbesyen te backen

  208. Om Cassaerts van Eyeren te maken

  209. Om Rijs te maken, ofte te sieden op de Antwerpse maniere

  210. Om eenen pap van bloem van rijs te maken

  211. Om spaensche Pap te maken

  212. Om Wijn-pap te maken

  213. Om een wijnsop te maken

  214. Om Eyeren in Wijn te doppen

  215. Om Eyken Lombaerts te maken

  216. Om gerechtken van Kersen, Kriecken ofte, Pruymen te maken

  217. Om Mispelen te stoven

  218. Om Laukens-peeren, ofte Quepeeren seer excellent te stoven

  219. Om blan Mangier te maken

  220. Om een Vlay in een schotel te backen

  221. Om een platten Keese van Botermelck te maken

  222. Om een platte Keese van Soetemelck te maken

  223. Om struyven te backen

  224. Om eenen droogen Coeck te backen, in een Toert-pan

  225. Om taerten van Appelen te maken, op de Walsche maniere

  226. Om een excelente Taerte te backen van seer cort deegh

  227. Case-toerte

  228. Om een Appeltaerte te maken

  229. Om een kiecken pasteye te maken, op de Walsche maniere

  230. Hoe datmen een quartier van een Lammeken-pastey maken sal

  231. Hoe datmen een Quackelpasteyken maaken sal

  232. Om een Lampraes-pastey te maken

  233. Om een pastey op het Franscoys te maken

  234. Om een Salm-pastey te maken

  235. Om een Capoen-pastey te maken

  236. Om Quepeeren-taerten te maken

  237. Om een Carper-pastey met de graten te maken

  238. Om een Amandeltaerte te maken

  239. Om een Barbeel-pastey cout te maken

  240. Om een spaense Pasteye te maken

  241. Om een Lamprey-pastey te maken

  242. Om een fijn Taerte te maken

  243. Om een Eelbo tpastey te maken

  244. Om cleyn Pasteykens in den Vischtijt te maken

  245. Om een warm Steur-pastey te maken

  246. Om een Gansen-pastey te maken

  247. Om een Pasteye Rogier te maken

  248. Om een Tongen-pastey te maken

  249. Om een Commerael-pastey te maken

  250. Om een Criecken ofte Aelbesyentaertken te maken

  251. Om een Cornoeylie-pastey te maken

  252. Om een stekebesy-, aertbesy- ofte crakebesytaertken te maken

  253. Om een Quackel-pasteye te maken

  254. Om een Sigot-pasteye te maken

  255. Om een Carper-pasteye met sausse te maken

  256. Om Flaso te maken

  257. Een warm Conijn-pasteye te maken

  258. Om een Tonge ende koevoeten-pasteye te maken

  259. Om een Sigot-pasteye te maken

  260. Een March-taerte te maken

  261. Een Appelvlaeye te maken

  262. Om een warme Snoeck-pasteye te maken

  263. Om een Duyvepasteyken te maken

  264. Om een Borbonoyse spijse te maken

  265. Om sop tot eenen Capoen ofte Hamelen bout te maken

  266. Hoe datmen eenen Capoen of Kiecken stoven sal

  267. Om een Kiecken te stoven met Lattouwe

  268. Om een Kiecken oft Capoen op de walsche maniere te stoven

  269. Dit sop is op een gesoden Hinne of Capuyn

  270. Om blom Coolen te stoven

  271. Om Savoysche Coolen te stoven

  272. Om blanmangier, of wit sop van eenen gesoden Capuyn te maken

  273. Dit is om wat goets te maken alsmen niet vele teten en heeft.

  274. Om wat van gebraden vleesch te maken voor eenen Siecken

  275. Een Carper Pastey te maken

  276. Om eenen Carper te stoven metten bloede

  277. Een Sausse over een gesoden Snoeck

  278. Om een Capuyn Pasteye te maken opt Spaensche

  279. Om een goede Venesoen Pastey te maken, alsser geen Venesoen te crijgen en is

  280. Om eenen Hamelen Bout te backen op zijn Lombaerts

  281. Om Taerten te maken, diemen in het Spaensch noemt Marcepeyn

  282. Om Suycker te clarificeren, ende tot Syrope te maken

  283. Om roode Kriecken met de schellen te Confijten

  284. Om Alantwortel te Confijten

  285. Om Alantwortel drooge te Confijten

  286. Om Amandel boter te maken

  287. Om van alle Frutagien Succaet te maken, ooc van Lamoenen, die inde Pekel gelegen hebben

  288. Om Tornisol te maken

  289. Om Suycaet te maken

  290. Om Ypocras te maken die excellent is

  291. Om wat rieckens te maken datmen int Lijnwaet legt

  292. Om een garsten Papken te maken voor siecke Luyden

  293. Om Queden een Jaer goet te houden

  294. Om Queden ende Druyven een Jaer goet te houden

  295. Om een Suypen te maken voor Siecken, dat de nature opent, ende de Leden versterckt

  296. Om wat drinckens te maken voor siecke Lieden, die lange gelegen hebben, ende geenen Dranck en maect

  297. Om een Suypen voor Siecken te maken, die de Wijnsuypens te crachtich zijn

  298. Eenen Dranck voor Siecken te maken die eenen quaden hoest hebben, ende gheen Fluymen lossen en connen

 


[Home]      Laatste wijziging: 08-09-20