Recepten uit de Verstandige kock - startpagina 


 
De tafel
, Jan Luyken (1711)
Foto: Historisch Museum A'dam


In de 17de eeuw at men meestal 's middags warm. Bij een feestelijke maaltijd kwamen per gang veel gerechten tegelijk op tafel. Daarbij vloeide de wijn rijkelijk. 

De maaltijd opende met een salade van rauwe sla of koude, gek
ookte groenten. Die werd aangemaakt met olijfolie, azijn en op smaak gebracht met zout, groene kruiden en soms met bloemen. Ook kon je de groente warm eten, maar dan gestoofd met boter. 

Daarna volgden verschillende gangen met tal van vis- of vleesgerechten en gebak, zoals pasteien en taarten. Voor het keurig voorsnijden van gerechten bestonden gedrukte richtlijnen.

De maaltijd eindigde met confituren, fruit, kaas, noten en zoet gebak, zoals marsepein. Daarbij werd 'hippocras' gedronken, een zoete kruidenwijn.

De gewone man moest het echter stellen met een potspijs op basis van graan of peulvruchten met roggebrood. Daarbij werd bier of water gedronken.
 

Enkele gerechten uit De verstandige kock

U kunt enkele recepten van De verstandige kock uitproberen.
Bij ieder recept kunt u doorklikken naar een bewerkt recept, waarmee u direct aan de slag kunt gaan.

 


[Home]      Laatste wijziging: 01-01-08