Een voortreffelijke olipodrigo



Foto: Marleen Willebrands

  Ingrediënten (6 personen)

  1 hele lamsschenkel
  2 varkenskarbonades
  1 kippetje
  2 mergpijpen
  1 duif
  1 eendenbout

  1 saucijs
  2 ramsballen (testikels van een mannelijk
    schaap; verkrijgbaar bij sommige
    Oosterse slagers)
  balletjes kalfsgehakt
  2 pastinaken
  2 meiraapjes
  struikje andijvie
  spitskool of groene kool 
  kopje gekookte kikkererwten (facultatief)

  citroensap of appelazijn
  foelie, nootmuskaat, gember, peper
  (naar smaak)
  zout
  peterselie
  flinke klont boter
  3 rauwe eidooiers
  2 hardgekookte eieren
 


Bereidingswijze
Zet een grote pan met water op het vuur.
Doe daarin: lamsschenkel, varkensvlees, kip, duif, eendenbout, ramsballen, saucijs en mergpijpen, alles in zijn geheel. Het vlees moet net onder water staan. Desgewenst kunt u er ook zwezerik en een varkens- of kalfspoot aan toevoegen, wat u bij de hand heeft.
Voeg zout en specerijen toe. Als het aan de kook komt, dan goed afschuimen.
Alles circa anderhalf uur laten koken op zacht vuur.
Dan de gehaktballetjes toevoegen en nog een kwartiertje laten doorkoken op zacht vuur.
Het vleesnat zeven en het vlees van het bot halen. Zorg voor grote stukken vlees. Het merg uit de mergpijpen apart houden. De ramsballen en saucijs in plakken snijden.
Zet de gezeefde bouillon weer op het vuur.

Vervolgens de groenten prepareren. Pastinaken en meiraapjes schillen, in plakken snijden en toevoegen aan de vleesbouillon. Desgewenst kunt u deze groenten vervangen door artisjokbodems, kastanjes of asperges, naargelang het seizoen.
Andijvie en kool grof snijden en toevoegen aan de bouillon als de rapen beetgaar zijn.
De gekookte kikkererwten er dan aan toevoegen. Alles even laten doorkoken.
Dan het vlees en de merg erbij doen.

Giet het kookvocht af en bind dat voorzichtig met de eidooiers. Laat het even opkoken en dan een beetje afkoelen. Roer boter naar smaak erdoorheen. Voeg dan wat citroensap of appelazijn toe.
Leg het vlees-groentemengsel op een schotel, en giet de saus eroverheen.
Garneer de rand van het bord met een mengsel van gehakte eieren en fijngehakte peterselie.

Video met de bereiding van olipodrigo op RTL4

Bekijk de video van 3 augustus van Editie NL op RTL4!
Klik op deze website op: 'Video's van vrijdag 3 augustus' en dan op 'De smaak van middeleeuwen' (lees wel: de smaak van de 17de eeuw...).


                                          

 Naar het originele recept


[Home]      Laatste wijziging: 21-08-07