Gekonfijte walnoten

  Ingrediënten
  1 kg onrijpe walnoten
  2 kg suiker
  pijpkaneel
  kruidnagel


Bereidingswijze
Pluk de grote, onrijpe walnoten walnoten rond 24 juni, de naamdag van Johannes de Doper, nog voor er van binnen houtvorming plaatsvindt. Dit is met een naald te voelen. 

Laat de schil eraan zitten. Trek voor alle zekerheid huishoudhandschoenen aan voor dit karwei, aangezien de schil veel looizuur bevat, waardoor de handen bruin kleuren. 
Doorboor de noten met een lange naald op verschillende plaatsen. 
Laat de noten dan negen à tien dagen in ruim water weken en ververs het water regelmatig om de bitterheid weg te nemen. 
Kook de noten 10 minuten in water. 
Giet de noten af en laat ze op een rooster of zeef drogen. 
Steek in iedere noot een stukje pijpkaneel en/of één of twee kruidnagelen. 

Maak dan een suikerstroop van twee delen suiker en één deel water. 
Kook de walnoten circa 4 uur op laag vuur zachtjes in de siroop met de deksel op de pan. Voeg tijdens het koken wat suikerstroop toe, als het teveel indampt. 
Haal de noten dan van het vuur en laat ze 24 uur in de stroop staan, zodat alle vocht eruit getrokken wordt. 
Haal de noten uit de stroop en laat ze op een rooster uitlekken. 
Doe de noten in schone, glazen potten. 
Kook de stroop in tot deze dik is en giet deze kokendheet over de noten. Zorg dat de noten helemaal overdekt zijn met siroop. 
Sluit de potten heet af. De gekonfijte walnoten zijn omstreeks Kerstmis op zijn lekkerst.

Naar het originele recept


[Home]      Laatste wijziging: 28-03-22