Om een lamoenharsje te bereyden

De verstandige kock geeft zes recepten met gehakt kalfsvlees. 
Onze gehaktbal van tegenwoordig heette in de 17de eeuw 'frikadel'. Die leek, afgezien van de langwerpige vorm, in geen enkel opzicht op de moderne fast-foodfrikandel.

De frikadel werd oorspronkelijk eerst gekookt, meestal omwikkeld met darmnet, en daarna gebakken in boter en nagestoofd.
In het bewerkte recept slaan we het koken over, en laten we het darmnet weg. 
U kunt het kalfsgehakt in de vorm van een hart bereiden, zoals het recept suggereert. Snippers citroenschil geven er een fijne smaak aan. Daarbij wordt een citroensaus geserveerd, die met eidooiers is gebonden.

Leuk idee voor Valentijn, alhoewel dat feest een moderne Amerikaanse vinding is...

De frikadel was langwerpig of rond. Maar men vormde er ook wel eens een cupidootje van! 
In een ander recept van frikadel zit het gehakt verscholen in een slakropje.
 

Om een lamoenharsje te bereyden (1669)
Neemt gehackt kalfsvleesch gelijck tot frikedillen. Doet daerin notemuskaet, peper en sout, alsoock schillen van een verse lamoen aen kleyne stuckjens gesneden. Doet by yeder pont vleesch een door van een ey, een gestoten beschuyt en menght het altesamen ondereen. Maeckt het dan op de forme van een groote frickedil of op de forme van een hart. Settet te stoven met weynigh water. Gaer zijnde, neemt'er 't vet af. Doet'erby verjuys, boter en schillen van een gesouten lamoen, die eerst in water opgekoockt is. Laet het samen noch eens opstoven; dan opgedist. Men doet'er een saus over van verjuys met dooren van eyren ondereengeklopt.

(English translation)

Om gebraden gehakt met citroensaus te bereiden (hertaald recept)
Neem gehakt kalfsvlees, zoals voor frikadellen. Doe daarin: nootmuskaat, peper en zout, evenals verse citroenschil, in kleine stukjes gesneden. Doe op ieder pond vlees een eidooier en een gestampte beschuit, en meng dit door elkaar. Vorm er dan een grote frikadel van of een hart. 
Zet die met weinig water te stoven. Schep het vet eraf, wanneer het gaar is. Doe er verjus bij, boter en schillen van een ingezouten citroen, die eerst in water is opgekookt. Laat het samen nog even doorstoven; dien het dan op.
Doe er een saus bij van eidooiers, losgeklopt met verjus.


Naar het bewerkte recept


[Home]      Laatste wijziging: 30-12-07