Kweeperenkoekjes

Ingrediënten
3 grote kweeperen
ca. 500 gr suiker
kaneelstokje (facultatief)
fijne tafelsuiker


Bereidingswijze
Kweeperen zijn in het najaar te koop in oosterse winkels.
Snijd de kweeperen in vieren. Laat schil en klokhuis eraan. 
Doe ze snel in een bak met water om verkleuren tegen te gaan. Kook de stukken in ruim water met - desgewenst - kaneelstok op zacht vuur gedurende tenminste drie uur, totdat ze rood zijn.
Neem de stukken peer uit de pan en verwijder schil en klokhuis.
Weeg de schoongemaakte peren. Weeg eenzelfde hoeveelheid suiker af en zet die apart.
Wrijf de vruchten fijn of pureer ze met behulp van een foodprocessor of staafmixer.

Los de suiker op in een grote pan met een beetje water. Voeg daaraan de vruchtenpap toe. 
Dit samen opkoken. Kook de massa op hoog vuur onder voortdurend roeren zover in, tot de massa even in twee helften verdeeld blijft als er met een lepel een spoor in wordt getrokken.
Let erop dat het vuur de laatste minuten niet te hoog staat, vanwege de kans op aanbranden.
Neem een ovenplaat van ca. 2 cm. diep en bekleed deze met bakpapier of aluminiumfolie. 
Doe de massa hierop over en zet deze gedurende een uur in een niet zo warme oven van ca. 75 à 100o C. Laat de ovendeur op een kier staan.

Laat de stijve massa twee dagen drogen op een warme, droge plaats.
Keer de plak dan om en laat de onderkant nog eens twee dagen drogen. Hij blijft nog plakkerig aanvoelen, maar is snijdbaar. 
Snijd de plak in repen en snijd die weer in blokjes van gewenste grootte. De blokjes zijn kneedbaar. 
Wentel de 'koekjes' door fijne tafelsuiker. 
Bewaar ze in spanen doosjes of in een koektrommel met papier tussen de lagen.

Naar het originele recept


[Home]      Laatste wijziging: 25-01-05