Proef de smaak van het verleden en trakteer uw gasten op een authentiek zeventiende-eeuwse
maaltijd!
Diëtist en neerlandicus
drs. Marleen Willebrands heeft het populaire kookboek De verstandige kock uit 1669
vertaald in het modern-Nederlands.
De verstandige kok telt een kleine 200 recepten voor
groenten en salades, vlees en gevogelte, vis, gebakken en gekookte gerechten,
taarten, pasteien, recepten voor verwerking van slachtproducten, en confituren.
De tekstuitgave opent met een korte beschrijving van de ontstaansgeschiedenis
en de evolutie van dit kookboek, plus de ontwikkeling van het keukenrecept.
Daarnaast komt de invloed van het 'hofdicht' aan bod, evenals een schets van de
maaltijdgewoonten uit de zeventiende eeuw.
In de kern van de uitgave staan de recepten met informatie over
cultuurhistorische achtergronden. Zo worden de herkomst van ingrediënten, de
ontwikkeling van gerechten en de soms merkwaardige bereidingswijzen, vanuit
diverse invalshoeken toegelicht.
Door gebruik te maken van citaten uit gedichten en uitspraken van gezaghebbende
medici en plantkundigen, is duidelijk gemaakt wat de waardering van tijdgenoten
was van gerechten en ingrediënten. Een aantal recepten is bewerkt voor de ‘leckertongh’ van vandaag.
De tekstuitgave is voorzien van een woordenlijst bij de recepten en een
trefwoordenregister. |