Recepten: voor elk wat wils
De verstandige kock telt een kleine 200 recepten voor groenten en salades, vlees en gevogelte, vis, gebak, taarten, pasteien, recepten voor verwerking van slachtafval en confituren.
Een greep uit het aanbod:
Groenterecepten voor een echte warmoes, een dikke broodsoep met kervel, vele salades en diverse bereidingswijzen voor artisjokken.
Van salaet, moes-, kook- en stoofkruyden, tuyn- en aerdvruchten
Verder is er een keur aan vleesgerechten, zoals een Spaanse hutspot, 'frickedillen', kip gevuld met oesters en een rijk gevulde olipodrigo.
Van alderley vleesch
De visliefhebber kan smullen van hutspot van steur, gestoofde paling en karper, brasem aan het spit, kreeft, gestoofde oesters, gebakken mosselen en nog veel meer.
Van alderley visch
Wie van gebak houdt, komt ruimschoots aan zijn trekken: vladen, struiven, ouderwetse pannenkoeken en wafels, vruchten- en groentetaarten, maar ook hartig-zoete vleestaarten.
Van alderley geback, gekoock, etc.
Van alderley taerten
Als pronkstuk op tafel mag een pastei in deegkorst niet ontbreken. Hiervoor is keus uit een zevental recepten.
Van veelderley pasteyen met hare saussen
Een hoofdstuk apart vormen de slachtrecepten. Maak nu zelf rolpens, ossenworst of varkensleverbeulingen!
De Hollandtse slachttijdt
Het kookboek eindigt met confiturenrecepten van droog gekonfijte vruchten, vruchten op siroop en jam, bijvoorbeeld van kweeperen.
De verstandige confituurmaker
Smaak
De 17de-eeuwse smaak wijkt vaak af van die van ons. De gerechten zijn meestal royaal gekruid met nootmuskaat, foelie, kruidnagel, peper, gember en saffraan. Daarnaast is een flinke hoeveelheid verse groene kruiden onmisbaar. Vele smaakcombinaties doen oosters aan: binnen één gerecht vinden hartig en zoet elkaar, bijvoorbeeld in de pittig gekruide kippenpastei met pruimen en krenten.
[Home] Laatste wijziging: 10-04-22