Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om goeden finen witten clareyt [kruidenwijn] te maken. 

Neemt twee vierendeel ende een half pinte witten wijn of Petau [wijn uit Poitou]. Dan neemt van dien wijn een lettel [beetje] ende maecten [maak hem] werm. In dien wijn doet bruyn suycker ende rueret so lange, totdat dit suicker al wel ghesmolten es in dien wermen wijn. Dan mingelt daerin een once ende een half once van desen navolghende poeder wel ende seer [zeer goede gestampte specerijen]. Dan suldijt ghieten duer den sack [filterzak] acht oft neghe werven [keer] ende clarifyceret [maak het helder]. Dyts dat poedere: neempt uutghelesen [fijne] caneel, (fol.Gvo) witten ghimber, greyne [kardemom], lanckpeper [lange peper], galigaen [galanga], calini aromatici [kalmoes], coriander, ana30 [van elk evenveel]. Maect hieraf [hiervan] poedere ende laet al met [alles samen] duerloopen.

30 In de druk staat de n op zijn kop


[Home]      Laatste wijziging: 22-01-04