Notabel boecxken van cokeryen


  1. Struyven [flensjes] buyten der vastenen

Men sal nemen doren [dooiers] van rouwen eyren ontwee ghetempert [losgeklopt] met bloemen [bloem]. Dan suldi hiertoe nemen raeptsmout [raapolie] in een panne oft in eenen ketele ende makent siedende [kokend] heet. Dan sal men nemen dye ghebroken [losgeklopte] doren die gheminghelt [gemengd met de bloem] sijn ende men salse doen loopen duer eenen trechtere overe dat smout. Ende men mach den trechtere niet stille houden, maer men moeten breyden [cirkelvormige bewegingen maken], nadat mense [naar gelang dat men ze] groot hebben wilt en breet (fol.Fro) en dicke. Men salse laten wel backen.
Ende als si wel ghebacken sijn, soe sal mense uut doen [uit de pan doen] ende bestroyense met brootsuykere. Dese voerscreven struyven pleecht men te backen in kinderbedden dair vrouwen lyggen [ter gelegenheid van het kraambed].


[Home]      Laatste wijziging: 22-01-04