Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om te maken venisoen [wildbraad] metten pareysoppen

Neemt venisoen, dat snijt in reinen eerlijcken [keurige gepaste] stucken ende elc stuck dat suldi larderen met specke. Dan suldijt doen sieden [koken] in eenen pot met vleessope [vleesbouillon], opdat [indien] ghijs [u het] ghecrigen cont ende eest niet moghelijc om crigen, so siedet in zijns selfs [eigen] sop. Dan neemt rooden wijn van den alderbesten dye moghelijck es om te ghecrighen. Neempt hiertoe groffelsnaghelen [kruidnagel] ende greyne [kardemom]. Dit stoot [maak dit fijn] ende minghelt met verjuys ende een luttele edicx [azijn] oft azijns. Dyt doet nu al tesamen sieden. Doetter alsoe veel souts inne alst be(fol.B4vo)hoeft oft van noode es. Dit venisoen behoort te sijn van wilden swijnen.


[Home]      Laatste wijziging: 27-05-03