Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om pertrisen [patrijzen] te bereyden. 

Neempt pertrisen ende doet die braden aen eenen spet ende als dye pertrysen ghebraden sijn, soe stoeftse in eenen pot met verckenssmoute [reuzel] ende met vleessope [vleesbouillon] tsamen. Daerna neemt ajuyn [ui] ghefruyt, wel cleyne ghesneden. Dit sal men mitten pertrisen stoven mit greyne [kardemom] ende met eenen goeden deel [flink wat] suyckers. Ende neemt dan broot dat gheherst [geroosterd] es ende levere van den kieckenen, eest dat ghise [als u ze] ghecrigen cont [kunt krijgen]. Dit legt te weycke met vleessope ende temperet wel ondereen [vermeng het goed met elkaar]. Dan doeghet doer eenen stramijn [zeef] ende doeghet ooc in den pot metten pertrisen. Dan doet ertoe tghene datter toe behoeft, dats: caneel, ghimbere, cleyn cruyt, nagelen [kruidnagel], greine [kardemom]. Tempert [meng] dit met verjuys8 ende wat souts dairinne. Dan eest volmaect.

8 In de druk staat: neriuys


[Home]      Laatste wijziging: 22-01-04