Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om te maken een bruyn bipeper

Neemt broot ende bernt [rooster] dat wel swert [goed zwart] ende neemt eenen ketele met watere ende dat over tvyer [boven het vuur] ghehanghen ende eenen goeden deel [flink wat] azijns daerinne, soedat daerna een wroncxken hebben mach [een beetje dik kan worden]. Als dat broot swert ghebrant es, so doeghet van den ruestere ende worpet in den ketele dye daerover hanct ende latet wel weycken. Ende rugghenbroot [roggebrood] es daertoe beter dan eenich andere, maer wittebroot es beter tot sausen. Als dyt broot wel gheweyct es ende moruwe [zacht], so slaghet doer eenen stramijn [zeef] metten selven sope uuten ketele, ofte met luttele edicx [azijn] opdat [indien het] niet duere en can. Ende alst duereghedaen [door de zeef gewreven] es, so sal ment dunnen [verdunnen] ende laten wel sieden [koken], soedat wel bynden mach. Dan sal men nemen ghefruyten ajuyn [ui] dye wel ghefruyt es ende moruwe [zacht] in gheberrent raeptsmout [uitgebrande raapolie] ende doenden in [voeg hem toe aan] dat pepere. Dan laet den ajuyn metten pepere syeden. Men doetter noch inne smout [vet] luttel ende sommighe vele. Dan suldi nemen cruyt [specerijen], nadat [naar gelang dat] ghijt goet hebben wilt ende doens daerna veel inne. Men plecht te nemen ghimbere, greyne [kardemom] ende cleyn cruyt. Diet goet hebben wylt, die neempt caneel, noten [nootmuskaat], folie [foelie]. Sommyghe doendere inne peper. Ende dit cruyt sal men met azijne oft met verjuys, ofte met wijne, daer men mede [waarmee men] wylt. Dan sal ment daerinne ghyeten ende latent teghadere sieden, sodat al tesamen wel binde. Ende dan pleecht7 men daerinne te legghen hamelenhersten ghebraden [gebraden lendenstuk van een hamel] (fol.B3vo) ende gansen oft hasen oft anderen roost [gebraad]. Ende alst gerecht es in scotelen, so plecht ment te bestroyen met caneele oft met ghimbere. Aldus maect men goet peper. Hierin doet men oock gheloopen [gesmolten] suyckere.

7 In de druk staat: pleceht


[Home]      Laatste wijziging: 22-01-04