Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om te sieden [koken] carpers oft snoecken. 

Neempt water ende waveratet met soute ende proevet dan wedere of het es te luttel oft te vele ende dan hanghet over [boven] tvier ende latent sijn opten suede [laat het aan de kook komen], eer ghi den visch dairinne legt. Als den visch daerinne es, so latent wel sieden. Als hy wel ghesoden es, soe doetten [haal hem] af van den viere. Ende alle suete visschen [zoetwatervissen] moechdi laten staen in haer waveraet oft in haer sop [kooknat], want si daerinne niet2 en ergheren [bederven]. Ghi sult oock weten dat men gheen snoecken en pleecht te sieden dan in wijn of ten minsten half wijn ende half water, daer ooc luttel azijns toe ghedaen of edic [azijn], want hi sijn natuere daerinne neemt ende men machen [kan hem] laten staen in sijn sop opdat [indien] men wilt.

2 In de druk staat: viet


[Home]      Laatste wijziging: 22-01-04