Notabel boecxken van cokeryen


  1. Om te maken ander jeleye.

Neempt vysschen ende snijtse in stucken nadat [naar gelang dat] mense cleyn oft groot hebben wilt, maer hi moet seer schoon ghewasschen sijn. Dan moet hi wel ghedroocht sijn van den watere. Neempt dan dye tweedeel [twee delen] wijn ende dat derdendeel edick [azijn] ofte azijn. Hyerinne suldi den voerseyden [voornoemde] vysch syeden [koken] wel moruwe [goed gaar] ende siet dat ghien [u hem] wel schuymet of dat ghijen wel broemet [goed afschuimt] reyne, soedat ghy alle dat witte afdoet, datter gheen witte op en blive ende latent sye(fol.A4ro)den [laat het koken] totdat hi ghenoech [gaar] is. So doeten uuten water ende laetten wel versipen [uitlekken] in een verceerbecken [vergiettest] ofte op een houten matte, daer hi wel versipen mach. Dan neemt cruit [specerijen] al dat sterck si, dats veel galigaens [galanga] - somighe en doendere gheenen galygaen toe maer andere cruyt - veel sofferaens, noten [nootmuskaat], ghimber, greine [kardemom], folie [foelie] ende dat stoot [stampt] men ontwee [stuk] in eenen mortier [vijzel], elck besondere oft al tegader, wel cleyne ghepoedert ende doet dat duere eenen stramijn [zeef] metten sope daer den visch in ghesoden was. Die oock wilt, die neemt die schellen [schubben] oft die huyt van den vissche een deel ende stootse al ontwee ende doen die daertoe totten sope ende dat sal men laten sieden byna op dat derdendeel ofte luttel min [dat moet men laten inkoken tot een derde deel of minder]. Ende alst ghesoden es, so legghet den visch in schotelen alsoe hy schuldich [voorgeschreven] es te ligghen: dats metten schellen op den bodem ende metten binnensten uutwaert. Dan neemt alsoe veel schotelen als ghi maecken wylt ende vultse met vissche. Dan suldi die sause so daerop ghyeten ende latense cuelen ende soe suldyse setten, daerse coel staen moghen.


[Home]      Laatste wijziging: 27-05-03