Literatuur


W.L. Braekman (ed.), Een nieuw Zuidnederlands kookboek uit de vijftiende eeuw. (Scripta 17) Brussel, 1986. 

Cj apres sensuyt le viandier pour appareiller toutes manieres de viandes (...). 38 pp.in -4o (zonder plaats, ca. 1490). De tekst is uitgegeven in: Le Viandier de Guillaume Tirel dit Taillevent, éd. J. Pichon et G. Vicaire, nouvelle édition augmentée et refondue par S. Martinet. Genève, 1967, pp.141-199. 

Carolus Battus, Med'cynboec. Dordrecht, 1589, p.627 

E. Cockx-Indestege (ed.), Eenen nyeuwen coock boeck, kookboek samengesteld door Gheeraert Vorselman en gedrukt te Antwerpen in 1560. Wiesbaden, 1971. 

W.F. Daems, ''Die Clareit- und Ypocrasrezepte in Thomas van der Noots 'Notabel Boecxken van Cokeryen' (um 1510)''. In: G. Keil, R. Rudolf, W. Schmidt und H.J. Vermeer (hrsg.), Fachliteratur des Mittelalters. Festschrift für Gerhard Eis. Stuttgart, 1968, pp.205-224. 

De Verstandige Kock of Sorghvuldige Huyshoudster. t'Amsterdam, voor Marcus Doornick, 1669. 

J.-L. Flandrin et O. Redon, 'Les livres de cuisine italiens des XIVe et XVe siècles'. In: Archeologica medievale 8 (1981), p.407. 

Het eerste Nederlandsche gedrukte kookboek (Brussel, Thomas van der Noot, ca. 1510). Facsimile-uitgave naar het eenig bekende exemplaar in de Bayerische Staatsbibliothek, München). 's-Gravenhage, 1925.

R. Jansen-Sieben, 'Het culinaire -aet-suffix en varianten'. In: De Nieuwe Taalgids 71-6 (1978), pp.523-533.

 R. Jansen-Sieben, Repertorium van de Middelnederlandse artes-literatuur. Utrecht, 1989. 

R. Jansen-Sieben en J.M. van Winter (ed.), De keuken van de late middeleeuwen. Een kookboek uit de 16de eeuw, bezorgd en van commentaar voorzien door -. Amsterdam, 1989. 

Le ménagier de Paris. Traité de morale et d'economie domstique composé vers 1393 par un bourgeois Parisien. Tome second. Edition présentée par le Baron Jérôme Pichon. Lille, 1992. 

P. Lindemans, Geschiedenis van de landbouw in België, II. Antwerpen, 1952, p.132. 

Herman Pleij, De wereld volgens Thomas van der Noot. Muiderberg, 1982.

J. Verdam, Middelnederlandsch Handwoordenboek, onveranderde herdruk en van het woord sterne af opnieuw bewerkt door C.H. Ebbinge Wubben. 's-Gravenhage, 1932. 

J.M. Verhoeff, De oude Nederlandse maten en gewichten. Amsterdam, 1983. 

B. Ketcham Wheaton, De smaak van het verleden. De Franse tafel en keuken van 1300 tot 1789. Amsterdam, 1988, pp.109, 123. 

J.M. van Winter, 'The consumption of dairy products in the Netherlands in the fifteenth and sixteenth centuries'. In: Milk and milkproducts from medieval to modern times. Proceedings of the ninth international conference on ethnological food research, Ireland 1992. Edinburgh, 1994. 

J. Witteveen, 'Kookboeken over kookgerei. Het kookgerei van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw'. In: Quintessens. Wetenswaardigheden over acht eeuwen kookgerei. Museum Boymans-Van Beuningen, Rotterdam, 1992, pp.14-33.

 

 


[Home]      Laatste wijziging: 26-01-05