Limburgs handschrift ca.1800 : taart met Rommedou


Taart met Rommedoe

Deze kaastaart met Rommedoe is het best als een 'quiche' te typeren. De bodem bestaat zeer waarschijnlijk uit bladerdeeg. Bodems van gistdeeg, zoals de huidige Limburgse vlaaien meestal bezitten, zien we pas veel later in keukenrecepten opduiken.
Voor de aardigheid heb ik deze vlaai eens uitgeprobeerd met gistdeeg. Het resultaat was tongstrelend en een lust voor het oog (zie afbeelding).
In het oorspronkelijke recept staat aangegeven om bladerdeeg te gebruiken. Korstdeeg (met minder boter) vind ik echter meer geschikt.


Afbeelding: recept van de 'Flanc au fromage' (Thérèse E. Behr-de Milly)

Flanc au fromage (deel 2, T.E. Behr-de Milly)
Pour un flanc assez grand: une pinte de crème dans la qu’elle vous mettez un petit fromage roumoudou après en avoir ôté très exactement toute la croute. Faite le bouillir jusqu’a ce que le fromage soit entièrement fondu, tournez y alors quatre jaune d’oeuf et versez le dans vôtre pate. Mettez le immédiatement sur le feu.

Taart met Rommedou (vertaling)
Neem voor een tamelijk grote taart een pint room, waarin u een kleine Rommedoukaas doet, na zeer secuur de korst ervanaf te hebben gehaald. Laat het koken totdat de kaas helemaal is gesmolten. Roer er dan vier eidooiers doorheen en giet het in uw deegbodem. Zet hem onmiddellijk op het vuur.

Bewerkt recept
 

Ingrediënten (vorm f 24 cm)
voor de bodem (bladerdeeg)
vier plakjes kant-en-klaar bladerdeeg
(of korstdeeg van 2 delen bloem en één deel boter met wat zout en water).

voor de vulling
2,5 dl ongeklopte slagroom
175 g Rommedoe-kaas of Herfse kaas
4 eidooiers

 

 

 
Bereiding
Maak eerst de vulling. Snij de korst van de Rommedou. Snijd de kaas in dunne plakjes. Neem een pan met gietijzeren bodem en verwarm daarin de slagroom. Voeg de Rommedou eraan toe en laat die zachtjes smelten in de room.
Laat het mengsel al roerende afkoelen. Klop dan de eidooiers los en voeg die toe aan het lauwe mengsel.

Verwarm de oven voor op 200oC. Prepareer dan de bodem. Maak korstdeeg of neem kant-en-klaar bladerdeeg. Spreid de plakjes bladerdeeg uit op een plank en laat ze ontdooien. Beboter een lage taartvorm. Bekleed de bodem met de plakjes bladerdeeg. Snij overtollig deeg eraf. Zorg dat de binnenranden goed op elkaar plakken (gebruik daarvoor eiwit). Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Leg beboterde aluminiumfolie over het deeg en bak de bodem in de hete oven een kwartier voor met schijnvulling erop (gedroogde peulvruchten zijn prima voor dit doel). Door het voorbakken blijft de bodem knapperiger.
Giet de vulling in de deegvorm. Bak de taart direct in circa 15 minuten gaar en goudbruin.

Tip: met een bodem van gistdeeg is deze taart ook niet te versmaden (zie foto).


[Home]      Laatste wijziging: 06-03-09